Pääkirjoitus: Turvallista koulupäivää

0

Huomenna keskiviikkona kouluarki alkaa Laitilassa ja Pyhärannassa. Tunnelmat kouluissa ovat epävarmat. Koronaviruksen leviämisen uhka leijuu Suomenkin yllä, vaikka tilanne on tällä hetkellä vakaa.

Kouluissa totuteltiin toukokuun kahtena viimeisenä viikkona erityisjärjestelyihin, joilla estettiin viruksen leviäminen kouluissa. Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen kirjoitti tuolloin blogissaan, että toukokuun lähiopetusviikot ovat tärkeitä hetkiä rakentaa siltaa syyslukukauden aloitukselle.

Sillanrakennus onnistui. Opettajille ja koululaisille uudet käytännöt tulivat tutuiksi: lisää käsienpesua, turvavälien huomioimista ja väljyyttä ruokailutilanteisiin, välitunteihin ja koulukuljetuksiin.

Kevätlukukauden viimeiset lähiopetusviikot osoittivat, että koronavirus ei suuremmin levinnyt kouluissa. Kokemus lisää turvallisuuden tunnetta niin koululaisten kuin myös lapsensa kouluun lähettävien vanhempien mielessä. Jo perusopetuslaki määrää, että lapsella on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön.

Heinonen muistutti blogissaan, että opetuksen ja koulutuksen järjestämisen perustoimintamalli Suomessa perustuu vahvasti autonomiaan eli paikallisesti kunnissa sekä kouluissa tehtäviin ratkaisuihin. Aluehallintovirastoilla ja kunnilla onkin nyt valta yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ohjata koulut tarvittaessa osittain tai kokonaan etäopetukseen.

Päätösvalta on oikeassa paikassa, sillä ryppäittäin leviävä tauti täytyy taltuttaa siellä, missä sitä on. Laitilan tai Pyhärannan kouluja ei kannata sulkea, jos tauti leviää hallitsemattomasti toisella puolen Suomea – ja sama toisin päin.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi