Pientä elpymistä heinäkuun työttömyysluvuissa: Laitilassa lomautettuja selvästi kevään huippua vähemmän

0

Työttömien määrä on korona­kriisin seurauksena yhä koholla Laitilassa, Vakka-Suomessa ja koko maassa. Erityisesti lomautettujen määrä oli selvästi isompi kuin vuotta aiemmin.

Lomautettujen määrä on kuitenkin Varsinais-Suomessa puolittunut toukokuun alun huippuluvuista, kertoo tiistaina julkaistu Varsinais-Suomen Työllisyyskatsaus.

Laitilassa lomautettuja oli heinäkuussa yhteensä 323, kun huhtikuun huippumäärä oli lähes 440. Laitilalaisten lomautukset kääntyivät uudelleen nousuun heinäkuussa.

Myös Uudessakaupungissa tilanne on sama. Heinäkuussa lomautettuja oli 760, huhtikuussa luku oli 1 700, mutta alkukesällä jopa alle 300.

Heinäkuussa Laitilan työttömyysprosentti oli tasan 14. Vuotta aiemmin se oli 5,1.

Ajoneuvojen laseja valmistava Pilkington Automotive Finland Oy kertoi viime viikolla irtisanovansa Laitilassa vajaat 50 työntekijää. Nämä irtisanomiset eivät näy vielä heinäkuun työllisyysluvuissa.

Yhteensä Pilkington irtisanoo 102 ja lomauttaa toistaiseksi 16 työntekijää Laitilan ja Tampereen yksiköistään. Lisäksi jäljelle jäävä henkilöstö lomautetaan enintään 90 päiväksi.

Pilkingtonin mukaan irtisanomisten ja lomautusten syynä ovat koronapandemian vaikutukset vientivetoisen yrityksen tilauskantaan.

Talouden äkkipysähdys supisti työvoiman kysyntää Varsinais­-Suomessa, mutta lievää elpymistä on tapahtumassa, huomioi Työllisyyskatsaus.

Laitilassa avoimien työpaikkojen määrä oli samalla tasolla kuin vuosi sitten heinäkuussa. Heinäkuussa kaupungissa oli avoinna 76 työpaikkaa.

 

Turussa suurin työttömyysprosentti, Sauvossa pienin

Kuntien väliset erot työttömyydessä ovat isoja. Varsinais-Suomessa korkein työttömyysprosentti on Turussa, 18,0 prosenttia, ja alin Sauvossa, 6,0 prosenttia.

Pitkäaikaistyöttömiä on enemmän kuin vuosi sitten ja maaliskuussa alkanut määrän kasvu jatkui. Laitilassa pitkäaikaistyöttömien määrä on noussut vähän, heinäkuussa pitkäaikaistyöttömiä oli 33.

Nuorten työttömyys on myös noussut hieman.

Lomautettujen määrä laskee maakunnassa

Lomautusten huippuviikot näyttävät olevan toistaiseksi ohi. Huhtikuussa lomautuksia noin 12 000 henkilöllä, mutta alkamistahti on siitä hidastunut. Heinäkuussa määrä oli 3 100.

Vain harvat lomautukset ovat muuttuneet työttömyyksiksi, kertoo Työllisyyskatsaus.

Lomautettuna olevien määrä oli huhti-toukokuun vaihteessa 2000-­luvun huipussa koko maassa ja myös Varsinais-­Suomessa.

Koronakriisin alussa lomautukset painottuivat vahvasti majoitus-­ ja ravitsemisalalle, kauppaan ja muihin palveluihin. Varsinais-­Suomessa lomautukset yleistyivät nopeasti myös teollisuudessa. Touko-­heinäkuussa lomautukset kohdistuivat tasaisemmin eri aloille. Majoitus-­ ja ravitsemisalalla lomautustahti hidastui ja vastaavaa tasoittumista tapahtui myös teollisuudessa.

Lomautukset ovat alueella kohdentuneet eniten teollisuuteen.

 

Työttömyysluvut

Varsinais-Suomi ja Suomi heinäkuussa

  • Varsinais-­Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli heinäkuun lopussa 33 100 työtöntä työnhakijaa.
  • Tästä lomautettuna oli 7 100.
  • Ely-keskukset laskevat lomautetut työttömiksi.
  • Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli heinäkuun lopussa 14,5 prosenttia.
  • Se on 5,6 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin.
  • Koko maassa oli lomautettuna heinäkuun lopussa 100 000 henkilöä.
  • Se on 83 900 enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan.
  • Kesäkuusta kokoaikaisesti lomautettujen määrä väheni 35 000:lla.
  • Lähde: Varsinais-Suomen Ely-keskuksen Työllisyyskatsaus ja TEM.