Pinnoittamalla saadaan uutta viemäriä – Laitilassa on uusittu tai korjattu viemärit seitsemässä kerrostalossa

0
Viemäriputket puhdistettiin ja kuivattiin. Yhtenäinen ja saumaton pinnoite saatiin valettua rakenteita purkamatta.

Jussi Vaajasaari

Asunto-osakeyhtiö Kirkkovainiossa Sairaalantiellä tehtiin kesäkuussa viemäriremonttia. Remontti tehtiin niin, että putkia ei poistettu. Vanhat valurautaputkistot puhdistettiin ja pinnoitettiin.

– Vaivattomuus yllätti. Ihmiset ja kotieläimet otettiin huomioon. Tämä oli hyvä ratkaisu, sanoo Veera Kiveinen , joka istuu taloyhtiön hallituksessa.

Elämä talossa sujui viemäriremontin aikana lähes tavalliseen tapaan. Kenenkään ei tarvinnut muuttaa pois remontin tieltä, koska rakenteita ei rikottu. Viemärin käyttöä rajoitettiin vain päivisin niillä alueilla, missä kulloinkin työskenneltiin.

– Päätettäessä viemäriremontista taloyhtiön kokouksessa olin menetelmän suhteen skeptinen. Mutta nyt olen tyytyväinen, kun olen nähnyt tekotavan läheltä, sanoo Tuomas Uotila .

Kirkkovainio on rakennettu vuonna 1964. Talossa on menneinä vuosina vaihdettu ikkunat, tehty ulkovuoraus ja uusittu vesikatto. Myös vesijohdot on uusittu. Kaikkein kallein remontti, viemäriputkien uusiminen, oli jäänyt viimeiseksi.

– Minun mielestäni pohjaviemäri olisi pitänyt uusia jo vuosia sitten. Mutta nyt olen tyytyväinen, kun tämä sukittamalla tehty pitäisi olla yhtä vahva kuin uusi, sanoo talon pitkäaikaisin asukas Risto Seitala .

Perinteisesti putkiremontin yhteydessä on totuttu piikkaamaan rikki koko kylpyhuone, osa keittiöstä sekä kaikki seinät, joissa on putkia. Piikkauksen jälkeen tehdään asbestityöt, uusitaan viemärit, valetaan lattiat, muurataan seinät ja lopuksi kaakeloidaan.

Asukkaiden pitää muuttaa muualle asumaan remontin ajaksi. Kirkkovainiossa putkien vaihtoon ei enää haluttu lähteä, kun yhtiökokouksessa oltiin kuultu vaihtoehtoisesta ratkaisusta.

– Tähän menetelmään päädyttiin lyhyyden, edullisuuden ja siisteyden vuoksi. Tämä käy perinteistä helpommin, kun ei tarvitse muuttaa remontin ajaksi muualle. Nyt talon kaikki isot remontit on tehty, iloitsee talon pitkäaikaisin osakkeenomistaja ja hallituksen jäsen Anne Vuorenpää .

Kaksi putkimiestä saneerasi muutamassa viikossa kerrostalon viemärit. Monipuoliset ja ammattimaiset putkimiehen taidot olivat välttämättömät, mutta merkitykseltään eivät olleet vähäiset miesten sosiaaliset taidot. Talon asukkaiden kanssa piti jatkuvasti keskustella työn vaikutuksista ja etenemisestä.

– Hyviä ihmissuhteita syntyy aina, kun viivytään samassa talossa monta viikkoa. Vuosien perästäkin tulee maata kierrellessä tuttuja vastaan, kertoo hyväntuulinen putkimies Jari Lyytine n, joka on kotoisin Viitasaarelta ja asuu Vantaalla.

Työ aloitettiin pohjaviemäristä, joka puhdistettiin ja sukitettiin. Talon kaikki muut viemäriputket puhdistettiin ja pinnoitettiin.

̶ Edullisinta on tehdä koko remontti ruiskuvalulla, mutta runkoviemäri on yleensä varminta uudistaa sukittamalla, sanoo toijalalainen putkimies Klaus Tolvanen .

Kaikissa vaiheissa työ kuvattiin, ja työn valmistuttua kuva-aineisto luovutettiin taloyhtiölle.

Laitilan Tilikiinteistö isännöi asunto-osakeyhtiö Kirkkovainiota. Viemäriremontin teko kilpailutettiin, ja työn sai Relino Pipe Oy. Isännöitsijät ovat valvoneet työn onnistumista.

– Pari vuotta sitten en vielä uskaltanut teettää meidän isännöimissämme taloissa viemäreitten saneerausta pinnoittamalla, mutta nyt uskallan, kun muualla on saatu kokemusta menetelmän luotettavuudesta, sanoo isännöitsijä Asko Vainio .

Asukkaille on jaettu kaiken aikaa tietoa saneerauksen etenemisestä. Työryhmä on tulostanut ja jakanut päivittäin asuntokohtaiset tiedotteet.

– Hyvän tiedottamisen ansiosta olemme selvinneet putkiremonteista vähillä ihmettelyillä, kiittelee työn sujuvuutta isännöitsijä Pekka Jalonen .

Laitilassa on taloyhtiöitten isännöitsijöiltä saadun tiedon mukaan uusittu tai korjattu viemärit seitsemässä kerrostalossa. Niistä kolmessa on remontti tehty vanhat putket pinnoittamalla.

– Pinnoitusmenetelmät ovat perinteiseen verrattuna halvemmat. Kannattaa selvittää hintaero. Runkoviemärin osalta saattaa olla järkevintä vaihtaa putki. Monessa taloyhtiössä on jo tehty viemäreitten kuvaukset, jotta voidaan laatia suunnitelmat ennen kuin ehtii tulla ongelmia, kertoo isännöitsijä Jaakko Luntamo Lounaisrannikon OP-Isännöinnistä.

Kirkkovainiossa tehdyssä viemärijärjestelmän saneerauksessa hyödynnettiin talon vanhat valurautaputket. Vanhojen sisään valettiin uudet putket lasivahvisteisella polyesterimuovilla. Runkoviemäri pinnoitettiin epoksihartsilla kyllästetyllä huopasukalla.

– Relinon menetelmällä kiinteistöön saadaan tehokkaalla tavalla viemäriputkisto, joka kestää pitkään, aiheuttaa minimaaliset haitat asumiselle sekä ympäristölle. Ja kustannuskin on huomattavasti pienempi kuin mitä perinteisestä putkiston vaihtamisesta aiheutuisi, Relino Pipe Oy:n myyntijohtaja Jorma Koivuniemi vakuuttaa.