Poikkeusajat näkyvät edelleen kouluarjessa

0
Koulukyytejä tarvitaan taas, kun koulun arjessa palataan lähiopetukseen.

Koulut avaavat ovensa Laitilassa ensi viikon keskiviikkona. Sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen myöntää, että lomaltapaluu on tänä vuonna erilainen koskaan ennen.

Koronaepidemia siirsi lapset ja opettajat keväällä kouluista koteihin etäopetuksen pariin, mutta nyt lomien jälkeen siirrytään jälleen lähipetukseen. Poikkeuslait eivät enää ole voimassa, mutta arki koulussa on silti erilaista kuin ennen korona-aikaa.

Kiertokari-Laitinen kertoo, että kunnat saivat jo heinäkuun alussa monisivuisen ohjeistuksen Opetushallitukselta koronaan liittyvistä suosituksista.

– Kävimme näitä asioita yhdessä läpi rehtorien kanssa tiistaina, Kiertokari-Laitinen kertoo.

Hänen viestinsä vanhemmille on, että lapset voivat tulla kouluun turvallisin mielin. Etäopetus ei enää ole lain mukaan mahdollista eikä sitä voida ilman erityistä syytä järjestää, vaikka vanhemmat sitä toivoisivat. Puheet epidemian toisesta aallosta otetaan kuitenkin vakavasti ja sivistystoimenjohtaja vakuuttaa, että kouluissa tehdään kaikki voitava turvallisuuden eteen.

Käytännössä se tarkoittaa erityisesti sitä, että viranomaisten hygieniasuosituksista pidetään kiinni. Käsien peseminen on yhä tärkeää ja flunssaisena ei saa tulla kouluun. Turvavälit pyritään ottamaan mahdollisuuksien mukaan huomioon esimerkiksi kouluruokailussa.

Sivistystoimenjohtaja muistuttaa, että realiteetitkin on otettava huomioon. Kouluihin ei pystytä järjestämään uusia luokkatiloja eivätkä henkilöresurssit riitä porrastetun opetuksen järjestämiseen .

Välitunneilla pyritään ehkäisemään isojen ryhmien syntymistä. Jotkut oppilaista ovat mahdollisesti matkustaneet ulkomaille loman aikana.

– Jos on käynyt ennen kouluun paluuta ulkomailla, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuoltoon ja kysyä ohjeita menettelytavoista omaehtoiseen karanteeniin liittyen, sivistystoimenjohtaja sanoo.

Maskien käytössä seurataan valtakunnallisia suosituksia, mutta niiden hankkimiseen ei ole ainakaan toistaiseksi koulussa varauduttu. Laitilan kouluissa on 1400 lasta ja nuorta. Sivistystoimenjohtaja laskee, että niitä tarvittaisiin kymmeniä tuhansia viikossa.

Maskien käyttö on Kiertokari-Laitisen mukaan sallittua, jos oppilaat haluavat suojata itseään ja muita. Siinä tapauksessa maski on kuitenkin hankittava itse.

Syksy on normaalioloissakin flunssa-aikaa, ja Kiertokari-Laitinen toivoo, että kynnys testaamiseen olisi Laitilassa matala.

– Jos flunssaoireita saaneelle tehdään covid-19 -testi, paluu kouluun tai töihin nopeutuu.

Etätöistä saadut kokemukset olivat oppilaille ja heidän huoltajilleen tehdyn kyselyn mukaan pääosin positiivisia. Sivistystoimenjohtajan mukaan Laitilassa on varauduttu siihen, että erityistä tukea saatetaan tarvita syksyllä aikaisempaa enemmän.

Laitilan kaupunki sai keväällä erityisavustuksia kolmen opettajan palkkaamiseen. Parhaillaan on avoinna erityisopettajan paikka, joka tuo kaivattua lisäresurssia. Lisäksi oppilashuoltoon liittyviin tehtäviin on palkattu sairaanhoitaja.

Kaupungintalo avasi ovensa

Kaupungintalo avasi ovensa tällä viikolla. Kaupunginjohtajan tehtäviä hoitaa loppukesän ajan sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen . Keväällä kaupunginjohtajaksi valittu Lauri Kattelus aloittaa tehtävässään syyskuun alussa.

Etätöistä on Kiertokari-Laitisen mukaan palattu toimistolle. Elokuun alussa myös valtakunnallinen suositus etätöiden tekemisestä purettiin.

– Kokemukset etätyöstä olivat hyviä. Toki kokemukset vaihtelevat, toiset eivät halua tehdä töitä kotona ollenkaan. Tarkoitus on tehdä asiasta kysely, jotta saamme kokonaiskuvan asiasta ja tietoa etätöihin liittyvistä käytännöistä tulevaisuuden varalle.

Sivistystoimenjohtaja muistuttaa, että kaupungintalossa tehtävät työt ovat suurelta osin asiakaspalvelutehtäviä, vaikka niitä hoidetaan enimmäkseen puhelimella ja sähköpostin välityksellä.

Kaupungintalossa aloittaa syyskuun alussa uuden kaupunginjohtajan lisäksi myös uusi sosiaali- ja terveysjohtaja. Laitilan kaupunginhallitus valitsi kesäkuun lopussa uudeksi sote-johtajaksiyhteiskuntatieteiden maisteri Johanna Ahokkaan .

Varppeen remontti loppusuoralla

Varppeen koulun lähes kaksivuotinen remontti on loppusuoralla. Sisäilmaongelmista lähtenyt iso korjausurakka on kestänyt lähes kaksi vuotta.

Kesän aikanaVarppeen koulun ison liikuntasalin näyttämörakenteiden alta löytyiasbestikuitua.Remonttia on tehty kesän ajan aina koulujen alkuun asti.

Sisäilmatyöryhmän kokous on tänään ja ympäristöterveydenhuolto päättää sen jälkeen käyttöluvasta.

Sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen on luottavainen, että käyttölupa saadaan, sillä kaikki vaaditut korjaukset on toteutettu.

– Joitakin tiivistyksiä ja ulkoseinään liittyviä korjauksia tehdään vielä lukuvuoden alussa.