Sisustuksessa suositaan taas puuta ja perinteistä – Perinnekeittiö on paluuta juurille

0
Manu Kuusisto MaVi-Kalusteen suositussa perinnekeittiössä.

Asko Tanhuanpää

Raumalaisen keittiövalmistaja MaVi-Kaluste Oy:n yrittäjä ja samalla myös pääsuunnittelija Manu Kuusisto yllättää ilmoittamatta, että tämän päivän suuri suosikki on perinnekeittiö. Kuusiston mukaan kysymys on paluusta juurille, vaikka niin materiaalit kuin koneetkin edustuvat viimeisintä tekniikkaa.

– Näissä keittiöissä ovet eivät ole sairaalanomaisen valkoisia, vaan värien myötä kodikkuus on palannut takaisin. Pyrkimys on hakea rauhallista vaihtoehtoa keskelle tämän päivän kiireitä. Keittiö on kodin sydän, joten sen pitää olla myös mukava, rento ja inhimillinen paikka, Kuusisto sanoo.

Manu Kuusiston mukaan perinnekeittiö on kiinnostanut erityisesti nuoria, joille vanhan rintamamiestalon kunnostamisesta on tullut päivän trendi.

– Perinnekeittiömalliston materiaalit ovat kotimaisia niin pitkälle kuin vain suinkin mahdollista. Pöytäpinnoissa on taas puuta, laatikoissa ja rungoissa vaneria ja tiskialtaissa tietysti terästä.

– Pelkistetyistä keittiöistä ollaan muutenkin luopumassa. En ihan äkkiä edes muista, milloin olisin viimeksi myynyt täysin valkoisen keittiön, tiivistää Kuusisto.

Kuusisto kertoo 30 vuoden kokemuksella suomalaisten satsaavan edelleen paljon kotinsa keittiöön, eikä innostus ruoanlaittamiseenkaan ole onneksi hiipumaan päin. Suomessa ruokaa on aina tehty kotona ja tehdään vastakin.

Manu Kuusiston viittaus pelkistetyistä, sairaalanvalkoisista keittiöistä luopumiseen näkyy myös Tuusulassa ensi viikonloppuna päättyvillä valtakunnallisilla asuntomessuille. Steriilinkliinisten valkoisten pintojen tilalle koko kodin sisustuksessa ovat palanneet niin värit kuin perinteiset materiaalitkin, ennen muuta suomalaista luontoa henkivä puu. Ja kuten MaVin perinnekeittiössäkin, ovat trendikkäät saarekkeet saaneet tehdä useammassa talossa tilaa perinteisemmälle pohjaratkaisulle.

Puuta Tuusulassa on myös seinämateriaaleissa, ja esimerkiksi mummulan tai lapsuuskodin saunaneteisestä tutut rimaseinät ovat palanneet takaisin. Yleistä on myös erilaisten puulajien yhdistäminen toisiinsa.

Puu saa näkyä myös rakenteissa, eikä ekologista runkovaihtoehtoa eli jylhää ja jykevää hirttä edes yritetä enää väkisin peittää katseilta. Samoin lupa näkyä on annettu myös puun syille sen sijaan, että ne olisi kätketty paksun maalikerroksen alle.

Keittiöiden lisäksi niin sanottua ”sillä silmällä” matkassa olevaa kävijää asuntomessuilla kiinnostavat perinteisesti saunat ja niiden rakentamisessa käytettävät trendit. Tuusulassa vietetyn hikisen päivän perusteella voisi jopa sanoa, että niin sanotut jalkalauteet ja eriväristen saunavahojen käyttö niin seiniin, lauteisiin kuin kattoonkin on tullut jäädäkseen.

Tänä vuonna käytettiin entistä rohkeammin mahdollisuutta yhdistää eri sävyjä toisiinsa ja korostetusti esiin oli noussut myös laattojen ja kivien käyttö seinämateriaalina.

Muutama vuosi sitten asuntomessusaunoista tai -pesuhuoneista oli vielä suora yhteys terassilla odottamaan poreammeeseen tai paljuun, mutta niitä on aiemmin nähtyä vähemmän. Samoin poissa ovat myös keskikokoisen henkilöauton kokoiset sähkögrillit terassineliöitä kuluttamasta.