Tapio Koivukarin Pirtumiehet-romaani Rauman teatterin näyttämölle

0
Tapio Koivukarin kirja Pirtumiehet kertoo pyhärantalaisesta Vikusta, joka tienasi kieltolain aikaan ja sen jälkeenkin salakuljettamalla pirtua.

Rauman teatterin vuoden 2021 avaava musiikkinäytelmä kertoo viinan salakuljettajista kieltolain aikaan. Näytelmä perustuu Tapio Koivukarin Pirtumiehet -romaaniin, joka puolestaan pohjautuu pyhärantalaisen Jarmo Impolan muistoihin isoisästään Vikusta.

Näytelmässä Ruohosen Viku on Laihosen mamman kasvattipoika. Isää hänellä ei ole eikä ole äidistäkään aina niin tietoa.

Eletään itsenäisen Suomen ensivuosia Raumalla. Kauppamiehen vaistolla varustettu Viku vainuaa ansaintamahdollisuudet kieltolain astuessa voimaan.

Hän ostaa Saksassa käyneeltä kaljaasilta pirtua ja aloittaa liiketoiminnan. Kauppa käy ja omaisuus karttuu. Vahvoista luokkarajoista huolimatta Viku vie vihille tansseissa tapaamansa suuren perheen tyttären, Annan.

Sana Vikun liiketoimista kuitenkin leviää ja trokarin leima istuu lujassa. Onnistuneet afäärit herättävät paitsi janoisten asiakkaiden, myös virkavallan mielenkiinnon. Nuoressa tasavallassa kaksinaismoralismi on valloillaan, sillä lain rikkominen on yleistä ja trokarin omaisuutta lait eivät suojaa senkään vertaa.

Veijarimaisen musiikkinäytelmän ovat käsikirjoittaneet Tapio Koivukari ja Sakari Kirjavainen, joka myös ohjaa esityksen. Kyseessä on muun muassa Runeberg-palkitun raumalaiskirjailija Koivukarin kolmas Rauman teatterin lavalle dramatisoitava teos.