Täst kulmast: Kotimaisia piilotettuja helmiä

0

Kesälomakausi on jo päättynyt heidän osalta, joiden lapset ovat aloittaneet koulun. Myös meidän perhe lomaili tänä vuonna heinäkuussa. Kesällä koronaepidemiassa koettiin suvantohetki, mikä mahdollisti monelle kaivatun hengähdystauon rankan kevään jälkeen.

Vaikka julkisuudessa on keskusteltu paljon siitä, miten suomalaiset unohtivat koronan ja välimatkat kesälllä, meidän perheen lomasuunnitelmiin korona vaikutti. Mietimme mitä nähtävyyksiä kävisimme katsomassa ja yritimme valikoida aikoja, jolloin ihmisiä olisi liikkeellä vähemmän.

Pandat (ja Ähtärin eläinpuisto) on ollut lastemme toivelistalla jo vuoden verran. Pidimme Ähtärin eläinpuiston salaisuutena aina siihen asti, kun ajoimme eläinpuiston parkkipaikalle. Riemulla ei ollut rajaa.

Kun vielä pääsimme seuraamaan Pyryn lounasta ulkoiluaitauksessa, kumpikin lapsi oli yhtä hymyä. Myös muut eläimet kiinnostivat ja omien eväiden avulla vältimme pahimmat ruuhkapaikat, joita riitti vielä elokuun alun hellepäivinä.

Eläintarhavierailua edeltävän yön vietimmme Ähtärissä vanhaan kartanoon perustetussa majoituspaikassa. Sen pihalla on kaksi 1800-luvun hirsiaittaa, joista toinen palveli yöpaikkanamme. Kartanon pihapiiri, lähellä laiduntavat lampaat, uimaranta ja mieleenpainuvan herkullinen aamiainen loivat yhden yön mittaisen lumouksen, joka otti valtaansa sekä meidät aikuiset että lapset.

Korona pakotti suomalaiset tänä vuonna kääntämään katseensa kotimaisiin helmiin. Moni matkailija on löytänyt tiensä myös Laitilaan. Jos mietitään ihan uusia matkakohteita niin Laitila on sellainen monelle. Tämä voisi olla jopa paikka, jossa käynyt voisi jälkikäteen todeta, että minä kävin siellä ennen kuin kaikki muutkin löysivät sinne. Täällä on nähtävää luontomatkailijalle, historiaa rakastavalle, maaseutuun ihastuneille ja kahvilatunnelmaa etsivälle.

Koronavirusepidemia on muuttanut arkemme ikävällä tavalla tunnistamattomaksi, mutta uskon, että matkailussa viruksen vaikutus on ollut myös myönteinen. Suomalaiset ovat viime vuosina olleet hieman likinäköisiä, mitä tulee kotimaan matkailuun. Ehkä nyt kun korona pakotti uusimaan lukulasit myös ensi lomakaudella moni lähtee innolla tutkimaan kotimaisia kohteita.

Hanna Hyttinen

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien

toimittaja, joka on häämatkaansa

lukuun ottamatta aina lomaillut

kesänsä Suomessa.