Toivosella ja joukkueella on projekti kesken – ”Olen nähnyt kehitystä tapahtuneen”

0
Laitilassa asuva Marko Toivonen aloittaa kolmannen kautensa Rauman Lukon naisten valmentajana. Kasvattajaseuraa mies sympatiseeraa ainakin sen verran, että Jyskeen lippis istuu hyvin päähän.

Ari Anteroinen

Laitilasta kotoisin oleva entinen liigapelaaja Marko Toivonen aloittaa kolmannen kautensa Rauman Lukon naisten joukkueen päävalmentajana. Näin siitäkin huolimatta, vaikka menneet kaudet eivät ole olleet, ainakaan tuloksellisesti, joukkueelle mitenkään menestyksekkäitä. Lukko saa pitää kuitenkin pääsarjapaikkansa.

– Tuntuu siltä, että projekti on vielä kesken. Päätin jatkamisesta hyvissä ajoin. Olen kuitenkin nähnyt kehitystä tapahtuneen, Toivonen perustelee.

Valmentaja myöntää viime kauden olleen pettymys, kun tavoitteena ollut pudotuspelipaikka jäi saavuttamatta.

– Sanoisin silti, että olemme ottaneet kärkeä kiinni enemmän kuin kärki on mennyt meitä karkuun.

Joukkueen rakentaminen on vielä kesken.

– Korona-aika on hidastanut sitäkin. Mutta asiat selkenevät kyllä. Kevät oli erilainen ja pelaajille raskas, mutta hyvin he ovat hommia tehneet, Toivonen kiittelee.

Omatoimisuusjakson jälkeen ryhmä kokoontui yhteen heinäkuun loppupuolella. Tositoimiin päästään 5. syyskuuta.

– Sarjan pitäisi alkaa tällä kaudella ihan normaalisti, eli ei ole mitään alkuturnausta.

Marko Toivosen mielestä Lukon naisten on aika ottaa steppi eteenpäin.

– Meillä on nuoria ja hyviä pelaajia tulossa. Vastuuta on tarjolla. Minä en itke lähteneiden perään, vaan mennään niillä mitä on. Otetaan heistä paras mahdollinen irti.

Toivonen toteaa, että pelaajista näkee halun pelata jääkiekkoa.

– Halu mennä eteenpäin on heillä kova ja moraali on kohdallaan. On niin sanotusti tekemisen meininkiä.

Marko Toivonen kertoo juuri kehityksen huomaamisen olevan se asia, joka palkitsee ja saa jatkamaan valmentamista edelleen.

Onko valmentajauralla jotain tähtäintä?

– Käyn koulutuksia, sillä on hyvä kouluttaa itseään. Mutta sen enempiä tulevaisuuden suunnitelmia ei valmennuksellisesti ole.

Toivonen saapui haastatteluun Laitilan Jyskeen lippis päässään. Onko se niin, että mies voi lähteä Jyskeestä, mutta Jyske ei voi lähteä miehestä?

– Se on hieno ja tyylikäs lippis, hymähtää Toivonen.

No osaako mies vastata siihen, miksi Jyskeellä ei ole naisten jääkiekkojoukkuetta?

– Ringette on täällä niin vahva laji. Hyviä taitopelaajia on kyllä. Heidät on huomioitu vähän muuallakin. On katsastettu tulevaisuutta varten. Muidenkin kuin minun toimesta, täsmentää Toivonen vielä.