Tunnelmat Ihoden lasitehtaalla ovat matalalla – Kunnanjohtaja: “Onhan tämä Pyhärannalle valitettava ja merkittävä asia”

0
Ihoden lasitehtaalla eivät liput liehuneet, kun yritys tiedotti alkavista yt-neuvotteluista.

Eija Eskola-Buri, Iida Kauppi, Hanna Hyttinen

Saint-Gobain Glass Finlandin Ihoden tuulilasitehtaalla on parhaillaan tuotanto käynnissä, mutta lomautuksia on ollut kesän aikana. Tieto tehtaan lopettamisaikeista yllätti työntekijät täysin.

Pääluottamusmies Jani Takala myöntää, että uutinen tuli täysin puskista.
– Olotila ei ole täällä todellakaan juuri nyt kovin korkealla, kuvailee Takala työntekijöiden tunnelmia.
Takala ei halua tässä vaiheessa kommentoida asiaa tarkemmin, kun neuvottelut ovat vasta ensi viikolla alkamassa. Hän painottaa, että lisää tietoa tarvitaan.
Yhtiön tiedotteen mukaan haaste tehtaan jatkumiselle on koronan vaikutusten lisäksi tuulilasien markkinatrendin muuttuminen tuotteiden teknisten vaatimusten osalta.
– Näin meille on sanottu, Takala kuittaa.

Pääluottamusmies uskoo vaihtoehtoja löytyvän kuuden viikon neuvottelujen aikana, kunhan tarkemmat yksityiskohdat ovat selvillä.
– Pahimpaankin on tietysti varauduttava, hän sanoo.

Tehtaan tuotannollisten työntekijöiden osuus henkilökunnasta on Takalan mukaan noin 60. Pyhärantalaisten lisäksi tehdas työllistää paljon raumalaisia, laitilalaisia ja uusikaupunkilaisia.

Toimihenkilöiden luottamusmies Marko Salonen kertoo ammattiliitto Pron nettisivuilla yt-uutisen olleen shokki.
– Teemme toki töitä, ja yritämme löytää perusteluja tehtaan jatkamiselle. Neuvotteluista tulee varmasti hankalat ja tiukat. Neuvottelutapaamisen jälkeen tiedämme varmasti enemmän, Salonen kommentoi.
Salonen arvioi, että suurimmat syyt liittyvät alan teknisiin vaatimuksiin, jotka vaatisivat investointeja.

Saint-Gobainin Suomen ja Viron toimitusjohtaja Andi Kasak ei halua kommentoida sitä, milloin tehdas lopettaa toimintansa, jos yt-neuvotteluissa siihen tulokseen päädytään. Hänen mukaansa yhtiön muissa saman toimialan tehtaissa ei ole tällä hetkellä suunnitteilla uudelleen järjestelyjä.
– Tehtaat ovat teknisesti ja rakenteellisesti erilaisia, eikä niitä voi verrata Ihoden tehtaaseen, hän vastaa sähköpostitse kysymyksiin.

Ihoden tehtaan juuret ulottuvat vuonna 1954 perustettuun Muotolasiin. Vuodesta 1989 lähtien Ihoden tehdas on kuulunut Saint-Gobain -konserniin.

Kunnanjohtaja Harri Hiitiö: ”Pyhärannalle valitettava ja merkittävä asia”

Ihodessa sijaitseva tuulilasitehdas on yksi Pyhärannan suurimmista työllistäjistä.
– Onhan tämä Pyhärannalle valitettava ja merkittävä asia, kunnanjohtaja Harri Hiitiö kommentoi Saint-Gobainin ilmoitusta tuoreeltaan.
Hiitiö arvioi, että tehtaan 70 työntekijästä parisenkymmentä on pyhärantalaista, loput ovat lähiseudulta kuten Raumalta ja Laitilasta.
Koronaepidemian vaikutukset eivät vielä ole näkyneet voimakkaasti Pyhärannan elinkeinoelämässä.
– Pienyrittäjien tukeen tuli hakemuksia yllättävänkin vähän.
Sen sijaan meriteknologian synkentyneet näkymät heittävät varjon myös Pyhärannan ylle.
– Meriteknologian parissa on paljon pyhärantalaisia töissä ja pyhärantalaisyrityksiä on mukana meriteknologian alihankintaketjuissa. Jos mietitään millaisia pidemmän aikavälin näkymiä on sillä puolella niin ne ovat isoja asioita paitsi Pyhärannalle myös koko maakunnalle, mutta nämä vaikutukset tulevat melko pitkällä viiveellä, Hiitiö arvioi.