Untamalan viemäröintityöt sujuneet aikataulussa – Vapautushakemusten määrä yllätti

0
Untamalaan on kaivettu kevään ja kesän aikana uusia viemäriputkia. Urakka tuli valmiiksi heinäkuun lopussa ja seuraavaksi alkaa kiinteistöliittymien tekeminen.

Arto Kanerva

Untamalan kylän viemäröinnin kaivuu- ja putkityöt aloitettiin keväällä. Pääurakan osalta työt olivat valmiina heinäkuun lopussa, kuten tammikuussa arvioitiin.

Elokuun puolella on tehty vielä lisätöitä, kuten pieniä muutostöitä sekä putkilinjoja, joita ei alkuperäisissä suunnitelmissa voitu ennakoida. Viime viikkoina on tehty myös asfalttitöitä Untamontiellä, koska viemäriputkien vetämiseksi tien pinta jouduttiin monessa kohtaa rikkomaan.

Laitilan kaupungin tekninen johtaja Mika Raula kehuu, että työhön onnistuttiin valitsemaan hyvä urakoitsija ja tämä on näkynyt työn sujumisessa. Töitä on tehnyt maskulainen Koneurakointi Heino.

– Vapautushakemusten määrä yllätti, ja se tekee viemärityön kaupungille taloudellisesti raskaaksi, eikä kaupungille ole siksi minkäänlaista katetta luvassa. Toisaalta viemäriliittymän luulisi kiinnostavan, koska vapaa-ajan asunnon arvo nousee varmasti ainakin liittymän hinnan verran.

Raulan mukaan ei ole näköpiirissä, että Laitilan viemäriverkostoa enää laajennettaisiin. Sopivia kohteita ei Untamalan jälkeen enää ole, ja jatkossa keskitytään verkoston ylläpitoon ja kunnostamiseen.

Vesihuoltosihteeri Leena Grönholm kertoo, että nelisenkymmentä kiinteistöä liittyi viemäriverkostoon jo reilut 10 vuotta sitten, kun viemärilinja vedettiin Untamalan kylän länsipuolelta Munaxille asti.

– Tämä uusi laajennus toi 90 mahdollista liittyjää ja tällä hetkellä on tiedossa 50 varmaa tapausta, joista 8 ottaa myös vesiliittymän. Uusia liittymiä tulee arviolta sellaiset 70 kappaletta. Muutamasta kiinteistönomistajasta ei ole kuulunut vielä mitään, joten täytyy heitä vähän muistuttaa asiasta.

Viemäriverkostoon liittymisestä on Untamalassa haettu vapautusta innokkaasti. Tämän hetken tilanne on, että 18 kiinteistölle on vapautus myönnetty ja 4 hakemusta on edelleen käsittelyssä. Vapautuksen saaneiden joukossa on Grönholmin mukaan tyhjillään olevia kesäasuntoja sekä kiinteistöjä, joissa käyttövesi kannetaan sisään tai joissa veden kulutus on erittäin pientä.

– Kaikki vapautusta hakeneet eivät ole sellaista saaneet, mutta esimerkiksi Sarkin museo on vapautuksen saanut. Toisaalta täytyy muistaa, että jos kiinteistön käyttötarkoitus muuttuu, vedenkulutus kasvaa tai omistaja vaihtuu, niin viemäriverkostoon liittymistä pitää tarkastella uudestaan.

Grönholm lähettää liittymäsopimuksia asiakkaille allekirjoitettavaksi sitä mukaa, kun kiinteistökohtaiset liittymäpiirustukset valmistuvat. Aikataulu on sellainen, että viemäriverkostoon pitää liittyä vuoden kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta.