Untamalassa toiset odottivat viemäritöitä, toiset eivät

0
Mauri Tauren, Jari Seikola, Tero Tuiskala, Leo Lainio ja Veijo Salvi vaikuttavat tyytyväisiltä Untamalan viemäröintitöiden sujumiseen.

Arto Kanerva

Untamalassa Kasitorilla sattumoisin koolla ollut pikkuparlamentti otti kantaa kevään ja kesän aikana tehtyihin viemäröintitöihin ja pääosin kaikki on sujunut hienosti. Erityistä kiitosta saivat kaivuu-urakoitsijan työn jälki ja kaupungin tiedottaminen.

Veijo Salvi, Leo Lainio, Mauri Tauren, Tero Tuiskala ja Jari Seikola ovat yhtä mieltä siitä, että jätevesiä ei vanhaan malliin voi enää Untamalassa hoitaa ja ainoa vaihtoehto on liittyä kunnan viemäriverkostoon.

Toiset kyläläiset odottivat viemäritöitä ja toiset eivät, riippuen pitkälti siitä, millaisessa kunnossa kiinteistöjen viemäriputket ja sakokaivot ovat. Untamalan harjulla on pohjavesialue, joten jäteveden imeytyskenttien rakentaminen ei ole mahdollista.

– Kaupungin järjestämä tiedotustilaisuus oli hyvä. Pääsimme tutustumaan suunnitelmiin ja huomauttamaan jos viemäriputki oli piirretty kulkemaan aivan väärässä paikassa, Salvi toteaa.

Seikola puolestaan kiittelee, että kaupungilta soitettiin ja kysyttiin, koska sopisi tulla kaivamaan. Siirsivät tuloaan parilla viikolla, jotta herneet ehdittiin saada pois pellosta. Hän liittyi kunnan viemäriin monen muun tavoin jo vuonna 2008, kun viemärin runkolinja vedettiin Untamalan harjun länsipuolelta.

Viemäröintityöstä tulee kehumista, mutta matkan varrella on tullut myös ihmettelyn aiheita.

– Meidän ja kaupungin täytyy hoitaa oma osamme työstä, sanoo Tuiskala.

– Kaupunki tuo putken mahdollisimman lähelle ja kiinteistön omistaja hoitaa homman siitä eteenpäin. Se hiukan ihmetyttää, miksi jollekin putki on tuotu aivan tontin rajalle, kun jollakin se on jätetty monen kymmenen metrin päähän.

Viemäriverkkoon liittymisestä myönnetyt vapautukset herättävät keskustelua paikallisparlamentissa. Asiassa ei joka kohdassa nähdä säännönmukaisuutta, kun joku on saanut vapautuksen ja naapuri ei. Siitä ollaan yhtä mieltä, että viemäriliittymä lisää talon arvoa ja pelkästään se on tarpeeksi hyvä syy liittymiseen.

Taurenin mukaan suunnitelmista on varmaan unohtunut jotain, kun vielä elokuun puolella tulivat hänen pellolleen kaivamaan. Siinä kaivamisessa meni häneltäkin vanha viemäriputki poikki, koska eihän kukaan voi muistaa, missä sellaiset vanhat putket kulkevat.

Untamalassa on vesiyhtymä, jossa on mukana yli 30 kiinteistöä. Ei siis ihme, ettei viemärin yhteydessä tarjottu mahdollisuus kunnan veteen ole juurikaan kiinnostanut.

Viemäröintityölle kokonaisuutena annetaan Untamalasta arvosanaksi ”hyvä”.