Vakka-opisto starttaa syksyyn laajalla tarjonnalla

0
Vakka-opiston suunnittelija Katri Kauhanen ja rehtori Tomi Kangas esittelivät elokuussa medialle syksyn opetusohjelmaa.

Viime vuonna Vakka-Suomen kansalaisopisto tarjosi opetusta enemmän kuin tiettävästi koskaan aiemmin historiansa aikana. Sitten tuli korona, joka keskeytti opetuksesta leijonanosan. Opiston syyskausi käynnistyy vielä aiempaakin runsaammalla tarjonnalla, ja tavoitteena on kiriä kuluvan vuoden opetustuntitavoite kiinni.

Vakka-Suomen kansalaisopisto joutui viime kevään koronatilanteessa keskeyttämään valtaosan kursseistaan, mutta tilannetta paikataan alkavalla syyskaudella.

– Tarkoituksena on, että vuoden 2020 suunniteltu opetustuntimäärä saataisiin suht suunnitellusti täyteen. Nyt syksyllä opetusta onkin enemmän kuin vuosi sitten, jotta tavoitteeseen päästäisiin, opiston rehtori Tomi Kangas kertoo.

Opetusmäärän lisääminen ei kuitenkaan ole ihan läpihuutojuttu, sillä viime vuonna opiston opetustuntien määrä oli sen historian suurin.

– Meillä oli vuonna 2019 kaikkiaan 17 420 opetustuntia ja erilaisia kursseja lähes 850. Nämä ovat opiston historiassa ihan huippulukuja.

Hän on hyvillään, että opiston runsas tarjonta löytää vuosi vuoden jälkeen innostuneet kuntalaiset. Vakka-Suomen kuuden kunnan alueella nimittäin lähes viidennes kuntalaisista on opiston opiskelijoina.

– Ihmiset osallistuvat runsaasti opiston toimintaan, mikä taas tarkoittaa sitä, että kansalaisopiston toiminnalle koetaan olevan tarvetta.

Laitilassa opiston toimintaa järjestetään kaikkein eniten, ja Laitilassa myös opiskelijoita on kunnista eniten.

Opiston syksyn opetusohjelma jaettiin tänään torstaina postitse ja ohjelma on myös opiston kotisivuilla selattavissa. Ilmoittautuminen kursseille alkaa pääosin ensi viikon keskiviikkona. Lasten ja nuorten kuvataidekoulun, lasten teatteritaiteen ja lasten tanssien sekä käsityökoulun ilmoittautumien alkaa kuitenkin jo huomenna perjantaina.

Opiston suunnittelija Katri Kauhanen kertoo opistolla olevan joka vuonna jokin teema, joka näkyy erityisesti luennoissa. Tänä vuonna teemoina ovat olleet sekä monikulttuurinen Vakka-Suomi että YK:n kestävän kehityksen tavoitteet.

– Monikulttuurisuus näkyy vaikkapa siinä, että niiden kurssien määrä on kasvanut, joilla opetus on pääsääntöisesti englanniksi tai joilla on mahdollisuus opiskella myös englanniksi. Kestävän kehityksen teema puolestaan näkyy esimerkiksi terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien kurssien runsautena.

– Selvästi on myös lisääntynyt lyhytkurssien määrä, jolloin ei tarvitse sitoutua koko vuodeksi, Kauhanen lisää.

Niinpä opistossa toiminnan laajuutta ei arvioidakaan kurssien lukumäärän, vaan annettavien opetustuntien mukaan.

”Erilaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien kurssien lukumäärä on kasvanut.”

Kokonaan uutta opetusohjelmassa on se, että tarjolla on koko joukko verkkokursseja.

– Ylipäänsä kurssitarjonta on hyvin monipuolinen ja uskoisin, että jokaiselle löytyy jotakin kiinnostavaa. Opiston suunnittelutyöryhmä on tehnyt valtavan hienoa työtä, rehtori Tomi Kangas kiittelee juuri painosta tullutta opinto-ohjelmaa selatessaan.

Kauhanen kertoo myös kuntalaisten osallistuvan suunnittelutyöhön aktiivisesti.

– On hienoa, että meille esitetään toiveita niin runsaasti.

Opisto aloittaa kautensa normaalisti lähiopetuksessa, mutta koronatilanne näkyy silti.

– Meillä noudatetaan muualtakin tuttua kolmen kohdan sääntöä eli osallistutaan vain terveinä, noudatetaan hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä pidetään riittävä etäisyys toisiin, Kauhanen muistuttaa.

Riittävä väljyys tarkoittaa opistossa myös sitä, että osalle kursseille ei voida ottaa niin paljon osallistujia kuin tähän saakka.

– Minimirajoitus kursseilla onkin jo ollut käytössä, mutta nyt olemme joutuneet miettimään yhä useamman kurssin kohdalla myös maksimimäärää.

– Samoin tästä koronatilanteesta johtuen on vielä aiempaakin tärkeämpää ilmoittautua kursseille ja luennoille etukäteen, jotta tiedämme ennalta osallistuvien lukumäärän, Kangas lisää.

 

Kokoaikainen rehtori ”jollakin aikataululla”

Tomi Kangas on Vakka-opiston pitkäaikainen rehtori ja viimeiset kolme vuotta hän on toiminut myös Laitilan lukion rehtorina. Tuona aikana hän on opiston rehtorina keskittynyt 20 prosentin työpanoksella opiston hallinnollisten tehtävien hoitamiseen.

Kangas myöntää, ettei kaksoisrooli pidemmän päälle ole toimiva vaihtoehto.

– Jollakin aikataululla tämä nykyinen systeemi varmaankin muuttuu ja opistolle valitaan uusi kokoaikainen rehtori, hän viittaa tuleviin henkilöstömuutoksiin.

Tänä syksynäkin opiston riveissä tapahtui iso muutos, kun opiston pitkäaikainen suunnittelija ja koulutuspäällikkö – jonka toimenkuvaan kuului myös viime vuosien poikkeusjärjestelyjen ajan rehtorin vastuita – Piia Allén lopetti työnsä opistossa tultuaan valituksi Laitilan kaupungin kulttuuripäälliköksi. Opiston Laitilan suunnittelijana aloitti elokuussa Noora Kaitila. Uudenkaupungin suunnittelijana toimii puolestaan Katri Kauhanen.

Suunnittelijat vastaavat Laitilan ja Uudenkaupungin alueella kurssisuunnittelusta yhteiskunnan ja historian, taideaineiden sekä käytännön taitojen osalta. Päätoimiset opettajat puolestaan vastaavat omien oppiaineryhmiensä kurssisuunnittelusta koko opiston alueella yhdessä osastonjohtajien kanssa.

Opistossa on neljä päätoimista opettajaa, joiden lisäksi opiston opetukseen osallistuu vuosittain lähes 200 opettajaa ja luennoitsijaa.

Päätoimiset opettajat ovat kieltenopettaja Päivi Ruusuvuori, kädentaitojenopettaja Johanna Kivistö, liikunnanopettaja Jatta Ihanmäki , jota sijaistaa ainakin syyskauden Katja Kataja, sekä tietotekniikanopettaja Eero Ollikainen.

Pyhärannan osastoa johtaa Anna-Kaisa Sjölund, Taivassalon osastonjohtaja on Päivi Martinsuo, Kustavissa kipparina on Anna-Maija Lagerström ja Vehmaan osaston johdossa on Susanna Salo.