Valmet Automotiven autotehdas lähestyy hiilineutraalia tuotantoa – VSV-Energia toimittaa tehtaalle vain fossiilivapaata sähköä ja kaukolämpöä

0
Autotehtaalta kuuluu positivisia uutisia. Yritys panostaa ympäristöystävälliseen tuotantoon.

VSV-Energia Oy ja Valmet Automotive ovat allekirjoittaneet sopimuksen hiilidioksidivapaan kaukolämmön toimittamisesta Uudenkaupungin autotehtaalle. Sopimus on voimassa vuoteen 2030 saakka. Autotehtaan tavoitteena on hiilineutraali tuotanto vuoden 2021 loppuun mennessä.

Valmet Automotive on solminut Uudenkaupungin autotehtaalle kaukolämmön tuottavan VSV-Energian kanssa sopimuksen, jonka perusteella autotehtaalla käytetään vain fossiilivapaata kaukolämpöä. Kaukolämpö tuotetaan puuhakkeella, biokaasulla ja teollisuuden hukkalämmöillä, ja sen tuotanto verifioidaan vuosittain kolmannen osapuolen toimesta.

– Valmet Automotiven hiilidioksidivapaan kaukolämmön toimitussopimus on mittaluokassaan Suomessa poikkeuksellinen. VSV-Energia Oy:n pitkäaikainen yhteistyö Valmet Automotiven kanssa on erittäin tärkeää myös kaukolämpöyhtiöllemme. Hiilidioksidivapaan lämmön tuotanto on ollut tavoitteenamme jo pitkään ja nykytilanne antaakin mahdollisuuden solmia poikkeuksellisia tämän kokoluokan hiilidioksidivapaan lämmön toimitussopimuksia, kertoo VSV-Energian tuotantojohtaja Mika Salo.

Aiemmin tämän vuoden tammikuussa Valmet Automotive solmi autotehtaalle sähkösopimuksen, jonka myötä tehtaalla käytetään vain fossiilivapaasti tuotettua sähköä. Tällä toimenpiteellä autotehtaan hiilidioksidipäästöt lähes puolittuivat, ja fossiilivapaan kaukolämmön käyttöönotto pudottaa tehtaan hiilidioksidipäästöt alle kolmannekseen viime vuoden tasosta.

– Hiilineutraali tuotanto on Valmet Automotivelle ensiarvoisen tärkeä tavoite. Pyrimme toimialamme johtavien kestävän kehityksen yritysten joukkoon, ja fossiilivapaan sähkön ja kaukolämmön myötä autotehdas lähestyy hiilineutraalin tuotannon tavoitetta jopa suunniteltua nopeammin, kertoo Valmet Automotiven valmistusliiketoiminnan johtaja Pasi Rannus.

Uudenkaupungin autotehtaalla saavutetaan hiilineutraali tuotanto hyödyntämällä fossiilittomia ja uusiutuvia vaihtoehtoja sähkön ja energian tuotannossa, vähentämällä energian kulutusta, parantamalla energiatehokkuutta sekä kompensoimalla jäljelle jäävät hiilidioksidipäästöt kansainvälisesti standardoiduilla ohjelmilla.

Uudenkaupungin kaukolämmöstä on tehty ympäristöystävällistä systemaattisesti jo useiden vuosien ajan. Uudessakaupungissa on käytetty 20 miljoonaa euroa kaukolämmön tuotannon hiilineutraaliuden edistämiseen. Viimeisempänä toimenpiteenä oli turpeesta luopuminen toukokuun viimeisenä päivänä.