VSV-Energia luopuu turpeenpoltosta – Uudenkaupungin kaukolämmön päästöt vähenevät

0
Tuotantojohtaja Mika Salo. Kuva: VSV-Energia Oy

VSV-Energia Oy luopuu turpeen polttamisesta. Päätös turpeen polton lopettamisesta vähentää yhtiön jäljellä olevia hiilidioksidipäästöjä lähes 60 prosenttia, jonka jälkeen kaukolämmön hiilidioksidivapaan lämmön tuotannon osuus on jo lähes 100 prosenttia.

Uudenkaupungin kaukolämmöstä on tehty ympäristöystävällistä systemaattisesti jo useiden vuosien ajan. Vuonna 2015 käynnistynyt kiinteää polttoainetta käyttävä lämpölaitos on ollut yhtiön kaikkien aikojen suurin investointi, jonka ansiosta kaukolämmön hiilidioksidipäästöt putosivat vuoden 2014 huippuluvuista, noin 30 000 tonnia, noin 5 000 tonnin tasolle.

Pitkään jatkunut yhteistyö Uudenkaupungin yritysten kanssa on mahdollistanut hukkalämpöjen hyödyntämisen sekä biokaasulla tuotetun lämmön hyödyntämisen kaukolämmön tuotantoon. Vuodesta 2014 vuoteen 2019 kaukolämmön hiilidioksidipäästöt putosivatkin 94 prosenttia.

Uudessakaupungissa on käytetty 20 miljoonaa euroa kaukolämmön tuotannon hiilineutraaliuden edistämiseen. Samalla hintaa on pudotettu yli 13 prosenttia, ja se onkin selvästi edullisempaa kuin Suomessa keskimäärin.