Yöjuoksujen muistoja verestettiin – Hiki pintaan ihan kuin 50 vuotta sitten

0
Nälkloukkan yöjuoksuun naisten sarjan eturivistä starttasivat Kirsi Laine (vas.), Sirja Karru, Sirpa Ala-Pietilä ja Eila Voronkoff.

Veijo Viitanen

Hirmuinen juoksuinnostus valtasi viitisenkymmentä vuotta sitten Pyhärannan Kaukan koulupiirin asukkaat, niin aikuiset kuin nuoret. Nälkloukkan aika kuuluisien yöjuoksujen muistoja verestettiin viime perjantai-illan hämärtyessä Rohdaisten kentällä.

– Yöjuoksut aloitettiin pienemmällä porukalla vuonna 1968 ja seuraavana vuonna juostiin jo laajemmin joukoin. Nälkloukkan juoksujen lehtileikkeiden kärkipään tuloksista on löytynyt noin 70 henkilön nimet, kolmannes silloisesta väestä, kertoi uusintatapahtumaa puuhannut Pentti Karru .

– Aika kivasti yli 20 henkeä muistojen verestäjiä saatiin liikkeelle. Vuosikymmenet ovat vieneet riveistä lukuisasti porukkaa. Rollaattorien käyttäjille tehtiin nyt jopa oma sarja, mutta eihän sellaista sentään tarvittu.

Silloiset nuoret miehet, Kaukan Pentti Karru apunaan Valkamaan Matti Voronkoff , ovat ansiokkaasti kaivaneet arkistoja. Sekä tulosten että muidenkin muistojen osalta. Niin sanottu syyllinen juoksuintoiluun on löytynyt vaivatta.

– Yöjuoksujen puuhamiehenä on toiminut Jarmo Laaksonen . Laivan kokkina ollessaan hän huomasi, että kilot nousivat nousemistaan, pelkästä keiton maistelemisesta. Kun miehen paino nousi 120 kiloon, hän päätti tehdä jotain merkittävää. Hänen aivoissaan muotoutui ajatus yöjuoksun aloittamisesta, kirjoitti maakuntalehti Satakunnan Kansa isossa jutussa heinäkuussa vuonna 1970.

Yöjuoksuilla saavutettiinkin tavoitteet. Ajat parantuivat ja kilot karisivat. Kerran viikossa 3000 metriä, aina perjantai-illan hämyssä. Miehille kymmenen kierrosta Rohdaisissa, naisille viisi kierrosta.

Matalalla askeleella kuin juna edenneen, jo edesmenneen stuertti-Laaksosenkin paino putosi kuntoilussa yli 30 kiloa. Ja niin myös monen muun keskimäärin 30 osallistujan joukossa.

Yöjuoksuja pidettiin oikein kilpailuina ja tulokset julkaistiin viikoittain lehdissä. Kiertopalkintoja oli lahjoitettu ja monet pokaalit päätyivät nykyisen kalantilaisen Jarmo Hannulan kaappiin. Pertti Partanen ja Martta Partanen olivat myös vauhdissa.

Yöjuoksujen lisäksi juostiin tosi isolla joukolla vuosina 1971–72 Nälkloukkan piikin 16 kilometriä Uudenkaupungin Ruokolasta Valkamaan vaiheille. Juoksemista laajensivat Pyhärannan entisten koulupiirien viestit ja kolmen tonnin joukkuekisat. Niihin edustajia löytyi vain rantakylistä.

Nälkloukkan yöjuoksut olivat vireimmillään tarkalleen 50 vuotta sitten ja ilmeisestikin päättyivät vuoden 1976 paikkeilla.

Pentti Karrun mukaan osanotto oli vuosien ajan poikkeuksellisen laajaa kuuden kylän väkimäärään suhteutettuna. Ja innostus sekä kannustus yhtä hyvää kuin nyt muistojen illassa.

Haastejuoksun (14.8.) tulokset:

Naiset 1500 m: 1) Kirsi Laine 7.40, 2) Sirja Karru 9.30, 3) Teija Valmunen-Karru 12.34, 4) Liisa Välilä 12.36, 5) Eila Voronkoff 14.35, 6) Sirpa Ala-Pietilä 14.40, 7) Riitta Impilä 15.46, 8) Margit Kaitila 15.48, 9) Sirkka Laaksonen 17.22, ei aikaa: Anita Vesala.

Miehet 3000 m: 1) Jari Karru 21.33, 2) Pentti Karru 24.39, 3) Matti Voronkoff 24.56, 3) Lasse Ala-Pietilä 24.56, ei aikaa: Esa Karru, Eero Karru, Matti Karru, Risto Laaksonen, Pertti Laaksonen, Artto Kaitila, Antti Impilä.