Aila-myrsky moukaroi eilen tuhoja tehden – sähköttä edelleen satoja kotitalouksia

0
Aila-myrsky ruhjoi maisemat paikoin Laitilassakin uuteen uskoon. Lukijan kuva: Kirsi Nieminen

Keskiviikon ja torstain aikana etenkin Suomen lounaiskolkassa riehunut Aila-myrsky sai aikaan paikoin pahoja tuhoja. Kaatuneet puut katkaisivat kymmeniltä tuhansilta sähköt, puita on katunut myös tuhoja tehden rakennusten ja autojen päälle, samoin tuuli on repinyt kattopeltejä ja rannikolla veneet ovat kärsineet vahinkoja.

Sähkölinjojen päälle kaatuneet puut katkaisivat sähköt Vakka-Suomen Voiman (VSV) sähköverkon alueella reilulta 7 00 asiakkaalta ja perjantaiaamuna sähköttä oli vielä 500 kotitaloutta.

– Saarikohteisiin päästään vasta tänään kartoittamaan tilannetta. Helikopteri on tarkastamassa linjoja. Pienjänniteverkon vikoja korjataan tänään ja kaikkia yksittäisiä vikoja ei valitettavasti näy keskeytyskartassa, kertoo VSV:n tiedotteessaan.

Vakka-Suomen Voima muistuttaa, että sähkölinjoille kaatuneiden puiden poisto on ammattilaisten työtä. Linjalle kaatuneista puista voi tehdä ilmoituksen VSV:n vikapalvelunumeroon 020 606 6133.

Poikkeuksellisen voimakkaan syysmyrskyn tehoja voimisti esimerkiksi se, että puissa ovat vielä lehdet, jolloin tuulella on tarttumapintaa, samoin se, että maa ei ole roudassa, jolloin puut kaatuvat helpommin ja oma vaikutuksensa on arvioitu olleen silläkin, että kun myrsky haki voimaa poikkeuksellisesti pohjoistuulesta, niin puut kaatuivat helpommin.

Myrsky aiheutti Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle yli 400 pelastustehtävää. Pelastuslaitos ilmoittaakin, että myrskyn laannuttua myös pelastustehtävien määrä on vähentynyt ja pelastuslaitos palautui jo torstai-illan aikana normaaliin valmiuteen.

Myrsky on näkynyt konkreettisesti myös esimerkiksi vakuutusyhtiöissä.

– Ilmoituksia vahingoista on tullut läpi päivän. Myrskytuuli on kaatanut puita talojen ja autojen päälle ja irrottanut myös peltikattoja esimerkiksi maatilarakennuksista, kertoo LähiTapiola tiedotteessaan.

Vakuutusyhtiö muistuttaa, että osa myrskytuhoista selviää vasta, kunhan ihmiset pääsevät esimerkiksi mökeilleen ja kartoittamaan vaurioita metsissään.

LähiTapiolan neuvot myrskyvahinkoja kärsineille

  • Valokuvaa vaurioituneet alueet ennen raivaustöitä. Kuvissa tulisi näkyä yleiskuva vakuutetusta omaisuudesta sekä lähikuvia vaurioituneesta omaisuudesta.
  • Otettuasi kuvat, aloita rakennuksen suojaaminen mahdollisimman pian. Poista rakennuksen päälle kaatuneet, nojaavat tai kaatumisvaarassa olevat puut. Muista oma ja muiden turvallisuus! Pyydä puunraivaukseen tarvittaessa apua ammattilaisilta tai pelastuslaitokselta.
  • Suojaa vaurioitunut vesikatto pressulla, jotta vesi ei pääse rakennuksen sisään. Muista käyttää asianmukaisia turvavälineitä tehdessäsi korjaustöitä.
  • Sähkökatkon sattuessa pidä pakastin suljettuna. Elintarvikkeet säilyvät tällöin vahingoittumattomina useita tunteja.
  • Suuremman vahingon sattuessa varaa vakuutusyhtiöllesi mahdollisuus tarkastaa vahinko paikan päällä.
  • Älä hävitä vahingoittunutta omaisuutta itse ja muista hakea korvauksia vuoden sisällä vahingosta.
  • Jos haluat hoitaa toisen henkilön korvausasioita, tarvitset valtakirjan.