Ennätysten syysmoniottelut – Urheilijat, huoltajat ja toimitsijat hymyilivät kilpaa syysauringon kanssa

0
Lähes joka lajissa ennätyksiään parannellut Kerttu Matikainen vetää 9-tyttöjen 800 metriä.

Ilkka Simola

Viikonvaihteessa Laitilassa järjestetyt syysmoniottelut huipensivat kesäkauden kilpailutapahtumat upeasti. Sää oli ajankohtaan nähden historiallisen lämmin, ja etusuoran myötäinen tuuli siivitti nuorten yleisurheilijoiden ennätystehtailua.

38 vuoden aikana on koettu monenlaista säätä. On hytisty toppatakeissa ja kärvistelty sateensuojien alla. Nyt urheilijat, huoltajat ja toimitsijat hymyilivät kilpaa syysauringon kanssa.

Kuluneen kesän poikkeuksellisen pitkä uusien seuraennätysten lista täydentyi jälleen neljällä. Lauantaina Jasmin Vaskelainen korjaili viikon vanhaa 10-sarjan 60 metrin seuraennätystään kolmella sadasosalla lukemiin 9,00.

Heti perään oli vauhdissa samanikäinen Noel Raiskinmäki pinkaisemalla 60 metriä aikaan 8,80. Näin pojan oma ennätys parani peräti 0,36 sekuntia ja Sami Salosen 34 vuotta vanha käsiaika 8,8 painui historiaan. Samalla saatiin kaikkien pikamatkojen kärkinoteeraukset ajanmukaisiksi sähköajoiksi.

Noel onnistui myös pituudessa (419) ja kuulassa (7,33), mitkä lisättynä 60 metriin huippuaikaan antoivat yhteispisteet 1050, jotka ylittävät reilusti Noelin nimissä aiemminkin olleen seuraennätyksen.

Kausitilastossa Jasmin sijoittuu 60 metrillä viidenneksi ja Noel kuudenneksi, Noel kolmiottelussa jopa kakkoseksi.

Toisena päivänä seuraennätyksestä vastasi Kerttu Matikainen 9-tyttöjen neliottelun pistein 743 poistaen Aada Vuoriahon viiden vuoden takaisen tuloksen listalta. Kertunkin tulokset menivät valtakunnan listoilla kymppisakkiin niin kolmi- kuin neliottelussakin.

Kisoissa syntyi viideskin kärkitulos. Onni Salmisen 10-ottelun yhteydessä juoksema 200 metrin aika 29,87 poisti Miro Hautalan vuonna 2004 kellottaman 12-poikien 30,27 tuloksen ennätyslistalta

Kokonaisuudessaan nyt päättynyt yleisurheilun kilpailukausi oli ennätysrintamalla poikkeuksellisen vilkas 21 lajin kärkinoteerauksen tultua 9-15-sarjojen listoille. Vuosi sitten vastaava lukema oli 11.

Kovia tuloksia tekivät myös vieraat. Naantalin Löylyn Alisa Launonen koosti 10-tyttöjen neliottelussa Suomen kaikkien aikojen parhaan pistemäärän 1570. Aiempi paras oli myös Alisan nimissä, ja kuinkas muuten, Laitilan heinäkuun nuorisokansallisissa tehty. Ensimmäisenä päivänä Alisa teki lisäksi kolmiottelussa tämän vuoden kärkipisteet 1181.

Kausitilaston kärkeen menivät myös Porin Yleisurheilun 12-vuotiaan Vilma Kosken pituusponkaisu 494 ja Nakkilan Vireen 11-tyttöjen Helmi Äärelän kolmiottelu 1124. Ykköstilojen lisäksi kisat näkyvät vahvasti kauden lopullisissa tilastoissa.

Seuraennätystekijöiden ohella jyskeläisistä erottui 15-tyttöjen 7-ottelua suvereenisti hallinnut Lotta Metsärinta. Lotan sarjan paras oli kausitilaston viidenneksi vienyt aitaennätys 11,93. Huomio kiinnittyi myös 13-poikien 10-ottelussa vahvaa kehitystä kakkossijallaan osoittaneeseen Elias Hyytiään.

Viikonvaihteen kisaohjelma oli monenkirjava. Perinteisesti syysmoniotteluissa olleiden 6-, 7- ja 10-otteluiden ohella tuloksista koostettiin ensimmäisenä päivänä nuorimpien sarjojen kolmiottelupisteet ja toisena päivä kisailtujen piirin kakkosottelujen eli neliottelujen pisteet. Kun mukaan oli liitetty vielä koronan takia alkukesästä siirtyneet lounaisen alueen 17-vuotiaiden ja aikuisten sarjojen moniottelut, riitti tuloslistoille pituutta ja toimitsijoille vipinää.

Kisat kestivät kumpanakin päivänä seitsemisen tuntia, mikä järjestelyjen ydinryhmälle tiesi kymmentuntisia talkoorupeamia. Palkkiona järjestäjät saivat taas vierailijoiden kiitokset loistavasti läpiviedystä tapahtumasta.

Lisätty 1.10. Onni Salmisen 200 metrillä tehty seuraennätys ja maininta 21 ennätyksestä, jotka kaudella on tehty.