Jyskeelle kolme SM-hopeaa maantiekävelyistä – Venla Laiho romutti ennakkoveikkaukset

0
Jyskeen hopeamitalistit Kari Laiho, Maria Antola ja Venla Laiho tutun kakkoskorokkeen äärellä.

Ilkka Simola

Jyskeen kävelijät Venla Laiho, Kari Laiho ja Maria Antola saalistivat kolmella hopeallaan jättipotin ja 19 Kalevan Malja -pistettä lauantaina Lapualla pidetyistä SM-maantiekävelyistä.

Naisten 20 kilometrillä kahdeksan kävelijän kisassa lähes neljällä minuutilla ennätystään aikaan 1.43.38 parantaneen Venlan edellä maaliin ennätti vain Lappeenrannan Urheilumiesten Elisa Neuvonen toisen kalevankisamitalistin Tiia Kuikan ottaessa nyt pronssia neljä minuuttia jääneenä.

Kaikkein kovinta vauhtia kisoissa piti kotikaduillaan N22 mestaruuden ottanut Kalevan kisojen mestari Lapuan Virkiän Anniina Kivimäki . Sen sijaan Turun kisojen nelonen Espoon Tapioiden Enni Nurmi jäi Venlan kyydistä nyt lähes kaksi ja puoli minuuttia.

Ennakkoon kisasta povailtiin Kalevan kisojen kärkinelikon Kivimäen, Neuvosen, Kuikan ja Nurmen keskeistä tiukkaa välien selvittelyä, mutta Turun kisoissa kuudenneksi jäänyt Venla ei antanut ennakkoveikkausten häiritä, vaan veti eka kympin suunniteltua vauhtia ja poimi toisen puoliskon alkupuolella edelle ennättäneitä kiinni. Vauhdinjaon osumista nappiin kuvastaa se, että nyt toinen kymppi sujui samaan vauhtia kuin Turun Kalevan kisoissa kuusi viikkoa sitten kävelty ratakymppi.

– Olen tosi tyytyväinen, harvoin näin hyvin on kulkenut, selvitti tuntojaan Turun yliopistossa kasvatustieteiden maisteriopintoja jatkava Laiho.

Vanhemmalle Laiholle, isä-Karille, 30 kilometrin hopea ei irronnut helpolla. Sauma ennennäkemättömään sijoitukseen avautui, kun neljän ilmoittautuneen kisasta maan ykkösmenijä Lappeenrannan Aku Partanen jäi sairastumisen takia pois lähtöviivalta ja Urjalan Aleksi Ojalan varoitustili täyttyi jo kymmenen kilometrin jälkeen.

– 30 kilometriä on kaamea matka. Viimeisellä kympillä kävi selväksi, että tämä oli viimeinen kerta. Ei koskaan enää, tilitti 57-vuotias mies aikaan 3.09.58 päätynyttä selviytymistaisteluaan.

Kolmen peninkulman käveleminen ei ole helppo juttu. Tekniikka on pysyttävä hyväksyttävänä, ja ajanottoraja 3.15 on armoton. Kuuden minuutin kilometrivauhdin kovuutta voi kokeilla vaikka juoksemalla tuota vauhtia mahdollisimman pitkään. Testiä ei kuitenkaan suositella harjoittelemattomalle.

Kari Laihon aiempiin meriitteihin kuuluu kaksi 50 kilometrin SM-pronssia 90-loppupuolelta ja onpa yksi 50 000 metrin maaotteluedustuskin samoilta ajoilta. Viimeisin yleisen sarjan mitali on neljän vuoden takainen 30 kilometrin pronssi. Laitilassa 2017 pidetyissä kisoissa mies oli saman matkan vitonen.

Veteraanien kisoissa Kari on kiertänyt maailmaa hyvällä menestyksellä. Mutta ne ovat oma maailmansa ja matkat lyhyempiä. Ja niitä riittänee jatkossakin.

Arvokisakolmikon Jarkko Kinnusen , Partasen ja Ojalan ollessa poissa pelistä 30 kilometrin mestaruuden vei Turun Urheiluliiton Matias Korpela ajalla 2.28.08. Korpela ei ole ihan turha mies, vaan Venla Laihon valmentaja kuluneen kauden alusta asti. Ei ihan päivittäisessä treenissä mukana, vaan konsultoiva valmentaja, joka on kokeneellekin urheilijalle hyväksi.

Maria Antolan N19-sarjan 10 kilometrin hopea tuli viitisen minuuttia aiempaa ennätystä paremmalla ajalla 58.57. Voiton vei ratakävelyjen tapaan Turun Weikkojen Venla-Nora Nirkkonen kuutisen minuuttia nopeampana.

Mitalikorokkeella nähtiin myös Kalannin Vankan värit Aino Saarisen ottaessa 15-tyttöjen 5 kilometrin hopeaa ajalla 29.08.