Katseet eteenpäin

0

Laitilassa tiistaina aloittanut kaupunginjohtaja Lauri Kattelus joutuu heti tosipaikan eteen, kun työn alla on poikkeuksellisen haastavan talousarvion luotsaaminen valtuustoon käsittelyyn.

Koskaan aikaisemmin budjettia ei ole tehty yhtä sumussa kuin nyt korona-aikana. Ensi vuoden kuntavaalit painavat päälle puolueita, mikä sähköistää politiikan syksyä.

Parin vuoden takainen veroale on Laitilassa kuopattu, nyt asialistoille saattaa nousta tuloveroprosentin korottaminen.

Säästöohjelma leikkaa kaupungin menoja kolmen seuraavan vuoden aikana 1,5 miljoonalla eurolla. Riittääkö se, kun koronan vaikutukset alkavat realisoitua verotuloihin?

Hallintokuntia johtavat ja euroja summailevat tänä syksynä monet uudet pomot: Lauri Katteluksen lisäksi tällä viikolla aloitti uusi sote-johtaja Johanna Ahokas.

Uusia tehtävissään ovat myös vapaa-aika päällikkö Emilia Andersson ja kulttuuripäällikönä elokuussa aloittanut Piia Allén. Talous- ja hallintojohtajan tehtävää hoitaa vt:nä Atte Hyvärinen, kun Sirpa Romppainen irtisanoutui keväällä.

Laitilan kaupungin palveluksessa on noin 750 henkilöä. Kiivain eläköitymisaalto on suurten ikäluokkien osalta takana.

Kaupungin työhyvinvointikysely paljasti, että työntekijät ovat työssään innostuneita ja sitoutuneita. Työn sirpaleisuus, jatkuva kiire ja kuormittavuus kuitenkin rassaavat (LS 24.6.).

Epävarmuus jäytää niin kuntien, yritysten kuin ihmisten arkea. Uuden kaupunginjohtajan tervehdys viime lauantaina Laitilan torilla sisälsi tärkeän viestin: tästäkin vaikeasta ajasta selvitään yhdessä.

Esittäytyminen kansa parissa sujui Kattelukselta hyvin, mutta Turun Sanomien uutinen kokoomuslaisen Katteluksen pysymisestä Turun valtuustossa hämmentää poliittista kenttää nyt sekä Laitilassa että Turussa (sivu 5).

Eija Eskola-Buri

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi