Kirsikassa tehtyjen korjaustöiden vaikutuksia mitataan syksyn aikana – Lounais-Suomen aluehallintovirasto seuraa päiväkodin tilannetta

0
Päiväkoti Kirsikka joutui lähtemään vanhoista tiloistaan sisäilmaongelmien vuoksi.

Päiväkoti Kirsikassa on heinäkuun aikana tehty korjaustöitä todettujen sisäilmaongelmien vuoksi. Korjaussuunnitelmasta käy ilmi, että päiväkodissa on muun muassa remontoitu eteinen sekä rakennuksen yläpohja.

Työt on tehty pääsääntöisesti heinäkuun aikana.

– Ikkunoiden huoltomaalauksia on vielä tekemättä, mutta suurin osa toimista on tehty. Lattioissa ja seinissä olleet viat on korjattu ja kosteat purut poistettu, rakennustarkastaja Olli Lahtonen kertoo.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi kunnan toimittamaan Päiväkoti Kirsikan korjaussuunnitelman aikatauluineen aluehallintovirastolle 2.9. mennessä.

Tehtyjen korjaustoimien vaikutusta seurataan mittauksilla. Kuntotutkimusraportin laatineen yrityksen asiantuntija on kunnanhallituksen pöytäkirjan mukaan käynyt kohteessa rakennustyön aikana ja sen jälkeen.

Korjaustoimien vaikutuksista on laadittu laadunvarmistussuunnitelma, josta käy ilmi mitä on korjattu ja miten. Lisäksi suunnitelmassa kerrotaan, miten korjaustoimien vaikutuksia mitataan.

Päiväkodissa tehdään muun muassa paine-eroseurantaa kahden viikon seurantamittauksena. Lisäksi mitataan esimerkiksi teollisten mineraalikuitujen määrää sisäilmasta ja tehdään pistokokeenomaisesti pintakosteusmittauksia.

Mittaukset tehdään alkaen syyskaudesta 2020 ja jatkuen vuosiin 2021 tai 2022 siten, että kaikki mittaukset tehdään vähintään kaksi kertaa. Seurannoista tehdään vuosittainen koosteenomainen seurantaraportti.

Lahtonen kertoo, että Päiväkoti Kirsikan tilannetta on tarkoitus käydä läpi seuraavaksi ympäristöterveysviranomaisten kanssa. Terveystarkastajan kanssa on sovittu katselmuskäynti Kirsikkaan ja terveysvalvonnan johtajan kanssa on alustavasti sovittu tapaaminen.

– Keskustelemme sekä terveystarkastajan että terveysvalvonnan johtajan kanssa, että onko jotain muuta mitä meidän pitäisi mitata ja mitä mieltä he ovat näistä menetelmistä.

Päiväkoti Kirsikassa havaittiin alkuvuodesta 2020 kosteusvauriosta johtuvia sisäilmaongelmia. Pahimmat ongelmat ovat kellarissa, jossa sijaitsi Reilan koulun teknisen työn tila. Päiväkoti toimii ensimmäisessa kerroksessa, jonka ilmanvaihto on nyt alipaineistamalla erotettu kellarikerroksesta. Kellaritilat on poistettu käytöstä eikä niille ole toistaiseksi tehty mitään.

Tällä hetkellä teknistä työtä opetetaan Reilan koulun aulassa, mutta kyseessä on väliaikainen ratkaisu.

– Vielä ei ole päätöstä, mihin tilat siirretään. Asiasta täytyy keskustella koulun opettajien kanssa ja miettiä yhdessä, millaiselle tilalle on tarvetta, Lahtonen kertoo.