Kisastudiot kiinni?

0

Viime aikoina monen suulla on otettu kantaa siihen, onko urheilussa sijaa eettisille pohdinnoille tai voiko politiikan ja urheilun erottaa toisistaan.

Tänä vuonna erityisesti Yhdysvalloissa yksittäiset eri lajien ammattiurheilijat ovat nostaneet maassa rehottavan rasismin ja poliisiväkivallan tikun nokkaan. Pohjois-Amerikan suuret urheilusarjat – koripallon NBA ja WNBA, baseballin pääsarja ja jääkiekon NHL – pysähtyivät pelaajien protestien vuoksi.

Kun suomalainen jalkapallosuuruus Jari Litmanen pääsi tutustumaan Qatariin rakenteilla olevien jalkapallon vuoden 2022 MM-kisojen puitteisiin ja kisajärjestelyihin, hän kehui miten kukaan ei tule pettymään Qatarin kisoihin. Olihan se aika erikoinen lausuma ajatellen sitä, mitä tiedetään Qatarin ihmisoikeusrikkomuksista, korruptiosta tai ulkomaalaisten kisapaikkarakentajien työoloista. Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC on arvioinut MM-kisojen rakennustyömailla kuolevan yli 4 000 siirtolaistyöntekijää.

Vaan ihmetellä sopii sitäkin, miksi Qatarissa niin monet MM-kisat on järjestetty, maa kun ei varsinaisesti ole tunnettu urheilukulttuuristaan.

Pari viikkoa sitten jääkiekkoilija Marko Anttila kertoi Ylen Lindgren & Sihvonen -radio-ohjelmassa olevansa lähdössä KHL:ssä pelaavan joukkueensa Jokereiden kanssa pelaamaan Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin.

– En tiedä, mikä siellä tilanne tällä hetkellä on, ilmeisesti siellä jotain mielenosoituksia on tai jotain. Mutta se mitä mä olen Minskissä käynyt vuosien varrella, niin se on tosi hieno paikka – – hyvä hotelli ja hieno jäähalli ja aina täynnä väkeä, hän kommentoi tilannetta.

No, kieltämättä hieman hämmentävää kuultavaa. Nimittäin melkoisessa uutispimennossa on täytynyt viime viikkoina olla, ellei ole selvillä Valko-Venäjän kuohunnasta ja sen syistä. Sittemmin Jokereiden lähtö Minskiin ja sen ottelu Dinamo Minskin kanssa peruttiin.

Anttila puolusti ohjelmassa myös yksittäisen urheilijan oikeutta olla ottamatta kantaa ”urheilun ulkopuolisiin” asioihin. Monisyinen asia onkin.

Viime viikolla Jari Sarasvuo sanoi Iltalehden haastattelussa, että Jokerit ovat saaneet osakseen kohtuutonta arvostelua. Hän kysyi, voidaanko vastaavasti esimerkiksi vaatia, ettei Iivo Niskanen tavoittele Kiinan Pekingissä järjestettävissä kisoissa 2022 kolmatta olympiakultaansa. Sarasvuo viittasi tietenkin siihen, miten Kiina polkee monin tavoin ihmisoikeuksia ja kohtelee esimerkiksi uiguurivähemmistöään hirveällä tavalla – eikä siten ansaitsisi toimia kisaisäntänä.

– On niin helppo vaatia, kun mitään henkilökohtaista intressiä ei ole, Sarasvuo totesi.

Mutta vaikeita kysymyksiä on esitettävä myös urheilua seuraavalle yleisölle, meille taviksille. Siispä: jos todistat kentän laidalla epäasiallista huutelua, miten toimit? Tai: jos Qatarissa jalkapallon MM-kisat järjestetään, niin aiotko seurata niitä televisiosta?

Solina Saarikoski

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien toimittaja