Laitila uusii koko valaistusverkkonsa – viimeisenä vuorossa ydinkeskusta

0
Laitilan ydinkeskustan valaistus on tarkoitus uudistaa viimeisenä ja silloin uusitaan myös valaisimet. Tavoitteena on kohentaa kaupunkikuvaa. Osa ydinkeskustan valaisimista on nytkin tavallista koristeellisempia.

Laitila on kasvattanut katuvalaistukseen kohdennettuja määrärahoja ja tavoitteena on, että valaistusverkko on kokonaisuudessaan uusittu parin vuoden kuluttua. Viimeisenä uusitaan valaistus kaupungin ydinkeskustassa, johon aiotaan valita kaupunkikuvaa kohentavat valaisimet.

Laitilan kaupunki ryhtyi muutama vuosi sitten kasvattamaan valaistusverkon uusimiseen vuosittain kohdennettuja määrärahoja. Viime vuodet määrärahaa on varattu 200 000 euroa ja sama linja jatkuu suunnitelman mukaan myös vuosina 2020–2022, jolloin tie- ja katuvalaistukseen on varattu investointiohjelmassa niin ikään 200 000 euroa vuodessa.

Panostuksen ansiosta Laitilan kaupungin valaistusverkko on kokonaisuudessaan parin vuoden kuluttua uusittu. Laitilan tekninen johtaja Mika Raula kuvaa, että panostuksilla on saatu tilanne hallintaan.

– Viisi vuotta sitten tilanne oli huomattavasti heikompi, sillä valaistukset alkoivat tulla käyttöikänsä päähän, eikä silloisella investointivauhdilla olisi kyetty korjaamaan tilannetta.

Laitilan kaupungin asemakaava-alueen teistä ja kaduista noin 50 kilometriä on valaistu ja valaisinpylväitä tällä matkalla on 1 330 kappaletta. Kaupungin haja-asutusalueilla puolestaan valaistuja tieosuuksia on yhteensä noin 30 kilometriä ja valaisintolppia on lähes 600.

Laitila aloitti muutama vuosi sitten valaistusverkkonsa uusimisen ja työ pitäisi olla valmis parin vuoden kuluttua.

Käynnissä olevan valaistusverkon uusimisen myötä valaisimissa on siirrytty led-valoihin ja myös valaistuksen ohjausjärjestelmät on uusittu. Uusimisen ansiosta Laitilassa on valaistusverkon joillakin alueilla myös mahdollisuus pudottaa valaistustehoa, kun aiemmin vaihtoehtoja oli kaksi: valot päällä, valot pois päältä.

– Tällainen systeemi on jo osittain käytössä, esimerkiksi Välimetsän alueella. Kyse on energian säästöstä, mutta myös turvallisuuden lisäämisestä. Öiseen aikaan valaistusteho tiputetaan 30 prosenttiin.

Mikäli investointitahti pysyy suunnitellun kaltaisena, Laitilan kaupungin valaistusverkko on saatu kokonaan uusittua vuoteen 2023 mennessä.

– Kun huomioidaan tämän vuoden saneeraukset, niin tarvittavista verkostosaneerauksista on toteuttamatta vähän, Raula kiittelee.

Tänä vuonna kaupunki aikoo satsata haja-asutusalueiden valaistusten uusimiseen ja sen jälkeen on ydinkeskustan vuoro.

– Aivan Laitilan ydinkeskusta on yksi alue, jonka valaistus on vielä kokonaan uusimatta. Ajatuksena on ollut, että se toteutetaan viimeisenä ja sen valaisimien valinnassa otettaisiin huomioon kaupunkikuvan parantaminen, Raula kertoo.

Ydinkeskusta on siis saamassa myös uudet valaisinpylväät.

– Nyt pohditaan, minkä näköiset valaisimet sopivat keskustaan parhaiten. Lopullisessa valaisinvalinnassa huomioidaan sekä ulkonäkö että hinta, tekninen johtaja Mika Raula muistuttaa.