Laitilan uusi sote-johtaja Johanna Ahokas: ”Lähellä sydäntäni on laaja-alainen yhteistyö”

0
Johanna Ahokas aloitti syyskuun alussa Laitilan sosiaali- ja terveysjohtajana.

Laitilan kaupungin sosiaali- ja terveysjohtajana aloitti syyskuun alussa Johanna Ahokas.

Sote-johtajan haku käynnistyi, kun virassa ollut Jussi Mattila valittiin Salon kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajaksi. Mattilan viimeinen työpäivä oli 31. toukokuuta, jonka jälkeen sote-johtajan pestiä hoiti Ahokkaan tuloon saakka Laitilan ikäihmisten palvelujohtaja Sari Koski.

Porilainen Ahokas siirtyi Laitilaan Säkylän sote-johtajan virasta. Laitila onkin hänen hyppynsä maakuntarajan yli, sillä aiemmin hän on työskennellyt vain Satakunnan puolella.

Ahokkaan työura alkoi sosionomiksi valmistumisen jälkeen yksityisellä puolella lastensuojelussa.

– Työskentelin lastenkodissa ohjaajana ja myöhemmin myös kasvatusjohtajana ja laatupäällikkönä. Samalla opiskelin sosionomin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.

Tutkinnon suoritettuaan hän siirtyi kunnalliselle puolelle, Säkylän kunnan sosiaalityöntekijäksi ja lastenvalvojaksi. Vastuu kasvoi, kun virkavapaalle jääneen perusturvajohtajan tehtävät jaettiin useammalle ihmiselle.

– Minä vastasin reilun parin vuoden ajan kunnan sosiaalipuolen kokonaisuudesta.

Ahokas jatkoi myös työn ohessa opiskelua ja valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi. Työrintamallakin uudet haasteet kutsuivat, kun hänet valittiin Parkanon kaupungin hyvinvointipäälliköksi. Paluun takaisin Säkylään Ahokas teki reilu vuosi sitten, kun hän otti hoitoonsa kunnan sosiaali- ja terveysjohtajan viran.

Laitila oli Ahokkaalle jo entuudestaan sikäli tuttu, että kaupunki oli kiinnittänyt hänen huomionsa.

– Laitilasta oli tullut kuva kehitysmyönteisenä ja eteenpäin menevänä kaupunkina.

Niinpä hän myöntääkin innostuneensa, kun sai rekrytointifirmasta yhteydenoton.

– He tiedustelivat kiinnostustani Laitilan sote-johtajan virkaa kohtaan. Ja kun sitten tutustuin Laitilaan enemmän, kiinnostukseni vain vahvistui entisestään.

Oman työnsä ohessa Ahokas on jo vuodesta 2014 tehnyt sivutyönä pääasiassa sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioille ulkoisia auditointeja ja sertifiointeja. Hän kertoo työn olevan kausiluonteista, siihen kuluu noin 10–25 päivää vuodessa.

– Pidän tätä ehdottomasti rikkautena omankin työni kannalta, sillä siinä on hieno mahdollisuus nähdä, miten eri puolella Suomea sijaitsevat monenlaiset sote-alan yksiköt toimivat.

Sama sivutyö jatkuu edelleen, siihen Laitilan kaupunginhallitus myönsi Ahokkaalle maanantaina toimiluvan.

Ahokas sanoo arvostavansa toimintatapaa, jossa erilaiset rajat ylittyvät: toimitaan laaja-alaisesti sekä sote-sektorin sisällä, mutta myös eri hallintokuntien ja esimerkiksi kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

– Tällainen integroimisajatus on lähellä sydäntäni. Että eri toimijat yhdistävät voimansa ja osaamisensa.

Toinen asia, mitä hän haluaa korostaa työssään, on ennaltaehkäisy.

– Siihen panostaminen kannattaa, vaikka kiitos ennaltaehkäisevästä työtavasta ei tule heti, vaan vasta myöhemmin.

Laitilan sosiaali- ja terveyspuolen vahvuutena hän näkee osaavan henkilöstön sekä sen, että rakenteet ovat kunnossa.

– Ne ovat tärkeitä asioita ja luovat toiminnalle hyvän perustan.

Johanna Ahokas hyppäsi sote-johtajan pestiin vaiheessa, jossa ensi vuoden talousarvion valmistelu oli jo aloitettu. Sosiaali- ja terveyssektori on budjetiltaan koko Laitilan talousarviota ajatellen iso: koko kaupungin budjetti on 60 miljoonan luokkaa ja sote-puoli haukkaa siitä noin puolet.

– Sosiaali- ja terveystoimessa oli jo talousarvion valmistelu hyvällä mallilla, ja henkilökunta on perehdyttänyt minua hyvin asioihin. Ihmisten vastaanotto on tehnyt asettumiseni Laitilaan helpoksi, hän kiittelee.

Uudessa työssä riittää perehtymistä ja tutustumista niin asioihin, toimintoihin kuin ihmisiin.

– Olen myös pikkuhiljaa aloittanut tutustumiskäynnit eri sote-yksiköihin. Haluan tietää, miten niissä toimitaan ja tietysti haluan myös käydä tervehtimässä työntekijöitä.

Nopeat kysymykset:

  • Kuka: Johanna Ahokas
  • Mitä: Laitilan sosiaali- ja terveysjohtaja 1.9. alkaen
  • Ikä: 40
  • Perhe: Puoliso ja 12-vuotias lapsi
  • Kotipaikka: Asuu synnyinkaupungissaan Porissa
  • Harrastaa: Ulkoilua, lenkkeilyä ja moottoripyöräilyä. Harrastuksena myös jalkapalloäitiys, sillä käyttää eri tavoin aikaansa lapsensa jalkapalloharrastukseen liittyen. – Meillä on joukkueessa pelaavien lasten vanhempien kanssa tosi kiva porukka ja kentän laidalla juttu luistaa, Johanna Ahokas naurahtaa.