Majoittujat tuovat elämää vanhaan taloon – AirBnb-majoittaminen on Varjon pariskunnalle harrastus

0
Pirkko Varjo on miehensä kanssa tarjonnut majoitusta AirBnB-sivuston kautta reilun vuoden verran. Kokemukset ovat olleet hyviä.

Pirkko Varjo aloitti miehensä kanssa Airbnb-majoittamisen vuosi sitten elokuussa pariskunnan omistamalla vanhalla maatilalla Kusnissa.

– Työnjakomme on se, että minä hoidan talon, mies lämmittää saunan ja etsii eksyneet vieraat. Näinkin on käynyt, viime vuonna kaikki eivät löytäneet perille mutta kaikki löytyivät lopulta, Varjo kertoo.

Majoittaminen vaatii Varjon mukaan paljon työtä, etenkin siivoamista ja pyykinpesua.

– Välillä minusta tuntui, että pesukone kävi aamusta iltaan ja silti pyykkikorit olivat täynnä. Toisinaan on myös kova kiire; jos yhdet vieraat lähtevät puolen päivän aikaan ja seuraavat tulevat samana päivänä, on kiire saada kaikki valmiiksi. Täytyy myös olla tarkkana, että on itse paikalla silloin kun on siivottava, ettei ole lupautunut minnekään muualle.

Heinäkuu oli Varjojen majapaikassa sen verran kiireinen, että he sulkivat kalenterin koko elokuuksi, vaikka matkailijoita olisi todennäköisesti riittänyt.

– Tämä on kuitenkin vain harrastus ja teemme sitä vain niin kauan kuin se tuntuu mukavalta.

Harrastuskin voi tuottaa rahaa. Varjot ovat ansainneet tänä kesänä majoittamalla 818 eroa.

– Tuosta verottaja ottaa vielä omansa, joten rahasampo tämä ei ole. Tietysti on mukava saada vähän ylimääräistä, mutta sekin on mukavaa, että vanhassa talossa, jota itse emme juuri käytä, joku muu voi viettää aikaa ja jättää sinne elämän tuntua. Minusta on mukava mennä taloon aina sen jälkeen, kun vieraat ovat lähteneet, kun siellä yleensä tuoksuu äskettäin juotu aamukahvi. Ihan niin kuin talokin olisi iloinen siitä.

Varjojen vieraat eivät juuri esitä toivomuksia etukäteen.

– Ainoastaan sauna on sellainen, jonka lähes poikkeuksetta kaikki haluavat. Meidän pienen pieni pihasaunamme on saanutkin paljon kehuja, mikä on yllättänyt kun meistä sauna on ihan tavallinen ja vaatimaton. Monet vieraista ovat saunoneet tuntikausia.

Viihdytyspuolesta pitää huolta myös seurustelu-upseerin pestiä hoitava Mimmi-kissa.

– Se on kerännyt paljon ihastuneita kommentteja. Varsinkin lapsiperheet tykkäävät lemmikeistä.

Osa vieraista jatkaa heti aamusta matkaansa, mutta toiset ovat kiinnostuneita Laitilan nähtävyyksistä.

– Jos heillä on aikaa, kerron kyllä museoista, kehun Tiihosen kahvilan, mainitsen Wirvoitusjuomatehtaan tehtaanmyymälän ja lampaat sekä Untamalan ynnä muut nähtävyydet. Eräälle perheelle kerroin esimerkiksi Kauppilasta, Poukan talosta, Untamalasta, Kodisjoen Sepän Torpasta ja sen lähellä olevasta taidetalosta, Ylenin Taidekodista. He olivat kiertäneet ne kaikki. Eräs pariskunta puolestaan oli pyörämatkalla muinaishautojen perässä ja niitä he myös löysivät täältä ja olivat tyytyväisiä.

– Monille vieraille pääasia on ehkä kuitenkin tämä vanha maatalo, jossa he ovat yötä. Tuskin tällaiseen paikkaan tullaan, jos ei olla kiinnostuneita vanhoista rakennuksista ja vähän historiastakin. Olen jättänyt vieraiden luettavaksi myös paikallishistoriateoksia, Varjo kertoo.