Maskista on hyötyä vain jos sitä käyttää oikein – Kotihoidon asiakkaat ovat enimmäkseen tyytyväisiä, kun hoitajat käyttävät maskeja, mutta ongelmiakin on

0
Laitilan Nuorisoverstaalla on ommeltu kangasmaskeja. Ompelijoista kuvassa Marjo Helminen (oik.) sekä Taru Hurmerinta.

Pirkko Varjo

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kasvomaskin käyttöä, jos sairaanhoitopiirin alueella on ollut koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä tartuntoja on ollut, joten suositus koskee myös Laitilaa.

Maskia tulee käyttää joukkoliikenteessä sekä silloin, kun mennään koronatestiin ja odotetaan sen tulosta ja liikutaan kodin ulkopuolella. Myös riskialueilta Suomeen matkustavien tulee käyttää maskia, kun he siirtyvät esimerkiksi lentokoneesta kotiin karanteeniin sekä silloin, jos on pakko käydä ulkona.

Terveydenhuollon henkilöstölle maskin käyttö on ollut arkipäivää keväästä asti. Kotihoidon johtaja Mari Pilpolan mukaan lähihoidossa on ohjeena käyttää aina kirurgista suu-nenäsuojusta. Pestävää kankaista maskia voidaan käyttää, jos asiakkaalla ei ole hengitystieoireita. Pandemian alkuvaiheessa kirurgisista suu-nenäsuojista oli pulaa, mutta nyt niitä on Pilpolan mukaan riittävästi eikä niiden käytölle ole päiväkohtaisia rajoituksia.

Kotihoidon asiakkaat ovat enimmäkseen tyytyväisiä siihen, että hoitajat käyttävät maskeja. Haittaa maskeista on silloin, kun työskennellään huonokuuloisten asiakkaiden kanssa.

– He eivät voi lukea puhetta hoitajan huulilta. Myös muistisairaiden kanssa työskenneltäessä hoitajien suu-nenäsuojat aiheuttavat ongelmia koska asiakas ei näe hoitajan ilmeitä ja muistisairaan kyky ymmärtää puhetta on heikentynyt. Hoitajat itse ovat kokeneet suojainten käytöstä muun muassa iho-ongelmia, päänsärkyä, hengitystieongelmia ja rytmihäiriöitä, Pilpola kertoo.

Kirurgiset maskit heitetään käytön jälkeen roskiin. Kankaisen maskin voi pestä ja käyttää aina uudelleen. Pesu pitää tehdä mahdollisimman kuumassa ja käytännössä kätevintä lienee maskin keittäminen. 

Laitilan Nuorisoverstaalla on ommeltu kankaisia maskeja tähän mennessä lähemmäs sata kappaletta.

– Meillä on kahta eri mallia ylijäämäkankaista tehtyjä maskeja. Myimme yhden isomman erän yrityskäyttöön ja yksittäiset asiakkaat ovat käyneet ostamassa maskeja täältä omasta myymälästämme, työvalmentaja Päivi Kivimäki kertoo.

Kangasmaski pitää pestä ennen käyttöä sekä jokaisen käyttökerran jälkeen. Mikään maski ei takaa sitä, etteikö saisi koronatartuntaa, mutta se pienentää mahdollisuutta tartuttaa muita.

Maskia on myös käytettävä oikein: se pitää asettaa tiiviisti kasvoille eikä siihen saa koskea käytön aikana. Maski poistetaan kuminauhoista kiinni pitämällä ja se laitetaan heti joko roskiin tai muovipussiin odottamaan pesua. Ennen maskin laittamista sekä heti sen poistamisen jälkeen kädet pestään tai desinfioidaan.