Ostotoimeksiantoja tarvitaan enemmän – Laitilasta löytyy vapaita asuntoja, mutta niitä ei saada myyntiin

0

Asko Tanhuanpää

Säästöpankki Kalanti-Pyhärannan Sp-Koti -kiinteistövälityksen vetäjänä kesällä Laitilassa aloittanut Eloisa Koti LKV Oy:n yrittäjä Miia Elo nimeää Laitilan asuntomarkkinoiden kannalta potentiaaliseksi toimintakentäksi. Elon mukaan vapaita asuntoja löytyisi, mutta niitä ei ikävä kyllä saada myyntiin.

– Ostotoimeksiantoja tarvittaisiin enemmän. Myyjät yksinkertaisesti empivät, kannattaako asunto laittaa vielä myyntiin. Vastaus kuuluu, että kannattaa, sillä ostajia olisi nyt liikkeellä. Viimeksi eilen sain kaksi kyselyä, Elo kertoo.

Elon mukaan tällä hetkellä kysyntää on hyvin myös omakotitaloista.

– En tiedä, johtuuko tilanne koronasta. Ihmiset yksinkertaisesti hakevat lisää tilaa ympärilleen, hän selvittää.

– Kysyntää on muunkin tyyppisistä asunnoista kuin vain omakoti- ja rivitaloista. Tonttejakin menisi, mutta niitä ei ole juurikaan tarjolla, tiivistää Elo.

Miia Elon mukaan Uudenkaupungin autotehtaan vaikutus näkyy myös Laitilan asuntomarkkinoilla. Varsinkin kesällä kysyttiin paljon pieniä asuntoja.

– Kerrostaloasunnot kiinnostavat tietysti myös vanhempaa väkeä, joka on muuttamassa maaseudulta kaupunkiin, Elo linjaa.

Yrittäjä Asko Vainio Kiinteistötoimisto Asko Vainio ky:stä on samaa mieltä Miia Elon kanssa siitä, että asuntotarjontaa Laitilassa voisi olla enemmänkin. Kaikesta huolimatta kauppa käy hänen mukaansa silti ihan mukavasti.

– Esimerkiksi omakotitaloja oli vielä puoli vuotta sitten aika paljon markkinoilla, mutta siltä osin suma on purkautunut hyvin. Nyt kysytään sitten enemmän rivi- ja kerrostaloasuntoja.

Vainion mukaan pankkipolitiikka on johtanut siihen, että varsinkin nuorempi väki hakee nyt pienempiä asuntoja.

– Sama koskee muista maista Suomeen pysyvästi muuttavaa väkeä. Nyt kauppansa tekevät taas mummonmökitkin, Vainio tietää.

Jos Asko Vainio jotain Laitilaan kaipaisi, niin uutta asuntotuotantoa.

Kiinteistövälittäjä Sari Kyrkkö Osuuspankin Op-Kodista tiivistää, että Laitilassa on aika vähän tarjolla asuntoja, mutta kaikkea silti löytyy.

– Omakotitaloja löytyy, mutta niin rivi- kuin kerrostaloasunnoistakin on tarvetta. Kauppa kävisi hyvin, mutta uusia kohteita tulee huonosti myyntiin, Kyrkkö sanoo.

Kyrkön mukaan iso ostajakunta kaipaisi Laitilaan uutta hissillistä osakekerrostaloa.

– Ikääntyneempi väki tekee muuttoa taajamaan, eikä kipuaminen kerroksiin enää kiinnosta. Uusimmat kerrostaloasunnot kaupunkiin valmistuivat kahdeksan vuotta sitten eli vuonna 2012, hän kertaa.

– Lapsiperheet puolestaan etsivät omakotitaloja, painottaa Kyrkkö.