Pääkirjoitus: Uusia sankaritarinoita

0

Viime viikolla Yle Areenaan tuli katsottavaksi dokumenttisarja Topi – nuoren miehen elämää. Se kertoo Tehtaan sankarit -ohjelmasta tutuksi tulleen autonrakentaja Topi Kauppisen elämästä.

Uudessakaupungissa työskentelevä duunari painaa pitkää päivää, rakastaa autoja, murehtii rahojen riittämättömyyttä, pelaa tietokonetta ja kaipaa naista elämäänsä. Ohjelmassa viehättää puheliaan Kauppisen aitous, arkisuus ja avoimuus.

Dokumentissa autotehtaan viimeisen vuoden lomautukset eivät tule esiin. Kauppiselle työ on tärkeää, koska se tarjoaa hänelle mahdollisuuden päästä taloudellisesti jaloilleen. Mikäli savolaisjuurinen tehtaan sankari on vielä Valmet Automotiven palkkalistoilla, riittää hänellä taas työtä, sillä tehtaalla on täystyöllisyys ja uusia tekijöitä rekrytoidaan.

Viime viikolla julkistettiin elokuun työttömyystilastot. Luvut tuntuvat tunnetusti hyvin työllistävässä Vakka-Suomessa hurjilta, vaikka suurempiakin lukuja on niin kanakaupungissa kuin autonrakentajien mekassa lamavuosina nähty. Tuoreissa tilastoissa niin Laitilassa, Pyhärannassa kuin Uudessakaupungissa noin joka kymmenes saatavilla olevasta työvoimasta on työtön tai lomautettu.

Varsinais-Suomen maakuntahallitus nosti viikko sitten esille selviytymissuunnitelman, jolla koronan negatiivisista seurauksista pyritään pääsemään eteenpäin. Suunnitelma rakentuu älykkään erikoistumisen strategiaan, jossa pyritään vahvistamaan yritysten kilpailukykyä niin maalla kuin merellä erityisesti teollisuutta modernisoimalla sekä panostamalla ruokaketjujen innovointiin sekä lääke- ja terveysteknologiaan. Suunnitelmassa tukeudutaan uuden liiketoiminnan, kasvun ja työpaikkojen luomiseen.

Innovaatioita ja uusia avauksia kuunnellaan nyt herkällä korvalla. Nyt jos joskus on tilaa uusille sankaritarinoille.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi