“Poikkeuksellisen hurja tilanne” – Aila-myrsky riepottelee

0
Aila-myrskyn tuhoja Kirsi Niemisen ja Jyri Virtasen pihapiirissä Vahantakana. Kuva: Kirsi Nieminen

Ilmatieteen laitoksen Varsinais-Suomen maa-alueelle antaman tuulivaroituksen mukaan myrskypuuskat ovat paikoin olleet 25 metriä sekunnissa. Rannikkoalueen säätilannetta luonnehditaan erittäin vaaralliseksi ja Ilmatieteen laitos suosittelee ihmisten pysyvän sisätiloissa.

– Kyllä tämä on poikkeuksellisen hurja tilanne ja paikoin näkymät ovat myrskyn jäljiltä kyllä melkoisia, kuvaa Aila-myrskyn riehumista Vakka-Suomen Voiman Johanna Mäkelä. Mäkelä vastaa yhtiön viestinnästä.

Yhtiössä on pitänyt kiirettä, ja Mäkelä kertookin esimerkiksi sähköverkkojohtaja Juho Jussilan olevan parhaillaan – eli torstaina puolenpäivän aikaan – kentällä.

Linjoille kaatuneet puut ovat katkoneet sähköjä keskiviikon ja torstain välisenä yönä noin 7 500 asiakkaalta Vakka-Suomen Voiman sähköverkon alueella.

– Juuri kaivoin esiin alkuvuonna 2019 olleen Aapeli-myrskyn tiedot ja silloin sähköttä oli pahimmillaan noin 4 000 meidän asiakasta. Eli nyt on selvästi tuotakin pahempi tilanne, Mäkelä vertaa.

Hän kertoo Laitilan seudulla pahimpien alueiden olevan aivan rannikolla, esimerkiksi Uudessakaupungissa ja Pyhämaassa. Torstaina puolenpäivän aikaan sähköttä VSV:n asiakkaista oli vielä noin 7 000.

– Tällä hetkellä keskitymme lähinnä kartoittamaan tuhoja, sillä kovalla puuskaisella tuulella linjoille kaatuneita puita ei päästä poistamaan. Turvallisuus edellä mennään, Mäkelä painottaa ja arvioi, että varsinaisia tuhoja päästään korjaamaan enemmin vasta perjantain ja jopa lauantain aikana.

Mäkelä korostaa, että sähkölinjan päälle kaatuneiden puiden poisto tulee jättää ammattilaisille.

– Ehdottomasti itse ei saa sähkölinjojen läheltä lähteä puita poistamaan, sillä se voi pahimmillaan olla hengenvaarallista. Tässä vaaditaan tietysti malttia, mutta oikea tapa on tällaisessa tilanteessa tehdä meille vikailmoitus, Mäkelä painottaa.

Sähköttä on kotitalouksia eri puolilla Laitilaa.

– Keskustan alueella ongelmaa ei niinkään ole, vaikka täälläkin puita on kaatuillut. Keskustan alueella kuitenkin kaapelointi suojaa, hän taustoittaa.

Mäkelä muistuttaa, että Aila-myrskyn tuhoisuus on monen tekijän summa.

– Nyt puhaltaa raju pohjoinen tuuli ja se on poikkeuksellinen tuulen suunta, lisäksi puissa on lehdet ja maakin on märkää, hän listaa.

Mäkelä kertoo, että parhaillaan kentällä kartoitetaan laajalla joukolla myrskyn tuhoja ja paikoin on pystytty jopa palauttamaan sähköjä.

– Olosuhteet ovat paikoin olleet sen verran hyvät, että sähkölinjoille kaatuneita puita on jonkin verran saatu jopa poistettua. Mutta pääosin nyt tosiaan kartoitamme tilannetta eri puolilla ja odotamme tuulen laantumista.

Aila kaatoi puita piharakennusten päälle

Kirsi Niemiseltä ja Jyri Virtaseltakin katkesivat sähköt puolenpäivän aikoihin torstaina Vahantakana Laitilassa. Virtanen muistelee, että vajaa kymmenen vuotta sitten myrsky katkoi sähköjä usein kovan tuulen aikaan, mutta viime vuosina sähköt ovat katkenneet harvemmin.
– Nyt tilanne on parantunut eli jotain muutoksia on tehty, mutta isompien myrskyjen aikana sähköt lähtevät täältäkin, Virtanen kertoo.
Sähköjen katkeamisen lisäksi myrsky on tehnyt tuhojaan myös talon pihapiirissä. Puita kaatui myös ulkorakennusten päälle.
– Kahdeksan isoa puuta on mennyt nurin ja lisäksi on kaatunut pari pientä kuusta, Virtanen kuvailee.
Myrskyyn osattiin varautua ennalta. Virtanen kertoo, että autot ajettiin aiemmin pellolle myrskyltä turvaan.