Rajakuri hölleni

0

Suomen hallitus teki viime viikon perjantaina periaatepäätöksen, joka vilkastuttanee liikennettä maan rajoilla. Uuden toimintamallin mukaan Suomeen saa ilman erityistoimia matkustaa maista, joissa on enintään 25 koronavirustartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana.

Raja-arvon 25 alittavista maista voi tulla Suomeen myös lomalle ilman karanteenia. Nyt linjattu raja-arvo otetaan käyttöön ensi lauantaina 19. syyskuuta.

Aiemmin Suomi oli määritellyt raja-arvoksi 8–10 koronatapausta 100 000 asukasta kohden.

Suomen ilmaantuvuusluku on selvästi nyt asetettua raja-arvoa matalampi: viime viikon lopulla meillä oli hieman alle kahdeksan varmistettua koronavirustartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 vuorokauden aikana.

Koronavirustilanne on monissa Euroopankin maissa huonontunut kesästä. Ilmaantuvuusluvut ovat jatkuvassa muutoksessa ja tänään kerrotut luvut voivat ensi viikolla tai jo huomenna olla jotakin ihan muuta.

Esimerkiksi Ruotsissa ehdittiin jo iloita Suomen ja Ruotsin välisen matkustajaliikenteen helpottumisesta, kunnes jo viikonloppuna maan ilmaantuvuusluvun kerrottiin ylittävän täpärästi raja-arvon 25. Ruotsin tilannetta arvioidaan tällä viikolla uudelleen, mutta ainakin viikonloppuna liikenteen kerrottiin avautuvan Ruotsista ilman rajoituksia lauantaina Suomeen.

Matkustamista Suomeen höllennetään kolmessa vaiheessa, joista ensimmäinen astuu siis voimaan tulevana lauantaina. Jo marraskuussa matkustusrajoitukset lieventyvät entisestään nyt asetetusta linjasta. Tällöin on tarkoitus erityisesti panostaa matkustajien testaamiseen.

Koronakriisi on melkoista tasapainoilua, kun samaan aikaan on pyrittävä sekä torjumaan mahdollisimman tehokkaasti pandemiaa että pitämään iskut talouteen – esimerkiksi Lapin matkailusesonkiin – mahdollisimman lievinä.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi