Sanna Airola on Vuoden avuliain laitilalainen

0
Sanna Airola ehti jo karata torilta venetsialaisten valmisteluun, mutta hänet tavoitettiin viime hetkellä lavalle noutamaan Vuoden avuliaimman laitilalaisen kunniakirjaa. - Valinta oli täydellinen yllätys, hän kertoo.

Laitilalainen Sanna Airola koki lauantaina täydellisen yllätyksen, kun hän sai kuulla tulleensa valituksi Vuoden avuliaimmaksi laitilalaiseksi eli Miss Rinkeplummaksi. Hän lähti lauantaina Laitilan torille ystäviensä kutsumana, mutta valinta säilyi yllätyksenä loppuun asti.

– Olin lähdössä jo pois, kun kaverit tulivat ja sanoivat, että nyt takaisin torille. Eivätpä miehet olekaan koskaan ennen näin juosseet perässäni, hän naureskeli kohdalleen sattunutta jymy-yllätystä.

Airola on perustanut Facebookiin Leipänälkä-nimisen sivuston, jonka ideana on hävikkileivän vähentäminen. Sivustolla on yli 600 seuraajaa.

Sanna Airola ja hänen miehensä Marko noutavat ruokakaupoista ja leipomoista yli jäänyttä leipää, ja jakavat sitä Laitilassa kaikille haluaville 1–3 kertaa viikossa. Airola kertoo aloittaneensa toiminnan jo kolme vuotta sitten, mutta sosiaalisen median myötä leivän kysyntä on kasvanut.

Toiminnallaan hän haluaa osaltaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan. Leipänälkä -yhteisö on loistava esimerkki siitä, miten jokainen voi omilla teoillaan vaikuttaa ympäristön hyväksi.

Airola kertoo, että luonto on ollut hänelle aina tärkeä osa elämää, ja tämä on yksi tapa kantaa oma kortensa kekoon.

Leivän Airola hakee Raumalta, jossa on jo aikaisemmin ollut vastaavanlaista toimintaa. Leipä on peräisin kaupoista ja leipomoista.

– Jaettavaa tulee vaihtelevasti. Välillä peräkärry on täynnä leipää, ja sitä riittää jaettavaksi useammaksi kerraksi viikon aikana.

Oman lähipiirin tarpeisiin hävikkileivän määrä on liian suuri, vaikka neljän pojan perheessä leipää kuluukin Airolan mukaan todella paljon.

– Leipä on tarkoitettu kaikille. Facebookin kautta saa tietoa jakopäivistä, ja mietinnässä on, miten tavoittaisimme myös ne, jotka eivät ole sosiaalisessa mediassa, hän kertoo.

Valinta osui sopivasti valtakunnallisen 7.–13. syyskuuta vietettävän valtakunnallisen hävikkiviikon kynnykselle. Sen tavoite on lisätä ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Teemana on tänä vuonna ”ruokahävikki arjessa – keinot ruokahävikin vähentämiseen”.

YK ja EU ovat asettaneet tavoitteeksi puolittaa ruokahävikin määrän vuoteen 2030 mennessä. Tutkimusten mukaan sekä kotitalouksissa että kaupoissa suurin ruokahävikki tulee tuoretuotteista, kuten leivästä.

Airolan on kaikkien aikojen kymmenes Avulian laitilalainen -tittelin haltija.

Vuoden avuliain laitilalainen

  • Valittu vuodesta 2011 lähtien.
  • Alkoi Laitilan kulttuuritoimen, Laitilan oppaiden ja kulttuuriseura Walon aloitteesta.
  • Tehdään yleisövinkkien perusteella.
  • Aikaisemmin tittelin ovat saaneet Anneli ja Pentti Nordman, Kaarina Rantanen, Kirsti Pärkö, Asko Laine, Marjo Raiskinmäki, Irmeli Nieminen, Eero Sainio, Laitilan kirjasto ja Petri Laitinen.