Pääkirjoitus: Ilolla yhdessä eteenpäin

0

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi viime viikolla lasten ja nuorten ylipainoa koskevat tutkimustulokset. Selvisi, että jopa neljännes suomalaispojista ja lähes viidennes tytöistä on ylipainoisia.

THL:n kehittämispäällikkö Päivi Mäen mukaan ihmisten elinympäristö on muuttunut lihomista edistäväksi. Samaan aikaan kun runsasenergisia ruokia on entistä enemmän tarjolla, on liikkuminen vähentynyt.

Koska puhutaan yhteiskunnan tasolla näin yleisestä ongelmasta, myös ratkaisuja täytyy tehdä kansallisella tasolla. Niitä on myös jo tehty. Vuodelle 2020 Sanna Marinin (sd) johtama hallitus myönsi yhteensä kahdeksan miljoonaa euroa avustuksia eri-ikäisten liikkumista tukeville ohjelmille sekä liikuntapaikkarakentamiseen.

Laitilassakin käyttöönotettu varhaiskasvatuksen Ilo kasvaa liikkuen -ohjelma on valikoinut itselleen oivan nimen. Pakko on nimittäin liikunnassa huono motivaattori. Pakko on kuin huonolaatuinen polttoaine, joka saattaa kyllä saada ihmisen liikkeelle, mutta moottori piiputtaa aivan taatusti jossain vaiheessa. Ilosta sen sijaan riittää vauhtia vaikeampiinkin päiviin.

Ilo on myös uusiutuva polttoaine. Se pitää liikkeellä pitkään eikä kulu loppuun, jos itseään ei uuvuta turhaan. Ilo on taitava piiloutumaan, mutta se on kyllä mahdollista löytää, jos jaksaa etsiä. Se soveltuu hyvin myös jaettavaksi perheen tai ystävien kesken. Toisinaan omasta ilostaan voi lainata toiselle ja joskus ehkä saada pienen palan takaisin kanssaliikkujalta.

Iloa voi kokeilla etsiä esimerkiksi luonnosta, raittiista ulkoilmasta, kuntosalilta, omalta uimahallilta tai vaikka kansalaisopiston kursseilta. Vakkaopiston kurssit ovat edullinen tapa kokeilla jotain ihan uutta. Pelkästään Laitilassa on tarjolla 57 liikunnan kurssia eri-ikäisille. Pyhärannassa tarjolla on 12 kurssia. Myöskään paikallisia urheiluseuroja ei sovi unohtaa.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi