Täst kulmast: Stressipallona luoksesi pompin

0

Tatu Ujula

Ongelmien ratkaisu paperilla on helppoa. On mutkatonta kirjoittaa, että kiireisestä elämäntavastamme johtuva stressi on haitallista. Vältä kuormitusta aiheuttavia tekijöitä ja nauti sitten huolettomasta elämästä läheistesi kanssa. Bingo!

Ongelma on selätetty ja on aika kirjata pettämätön voittorivi lauantain lottoon. Oikeasti tiedämme, että asiat eivät ole näin yksinkertaisia. Siksi tämäkin kolumni on kirjoitettu.

Mikä nykyajassa sitten ottaa pattiin? Omasta mielestäni syypää on suoritusyhteiskunnassa.

Elämä näyttäytyy pitkänä juoksukilpailuna. Tee sitä, tee tätä ja sivussa jonglööraa kymmentä asiaa. Jatkuva kiire, työ tai sen puute ja haasteet perhe-elämässä iskeytyvät tuulilasiin samanaikaisesti.

On myös helppoa verrata itseään muihin, joilla ainakin päällispuolin näyttää menevän itseä paremmin. Juoksukilpailussa he ovat vähintään pari kierrosta sinua edellä. Lisäksi omat lenkkarisi taitavat olla umpisolmussa radan reunustalla.

Stressin muodot ja lähteet ovat kirjavat. Vaikka useat oireista ovat psyykkisiä, saattavat stressin oireet näkyä kolotuksena kropassakin.

Duodecimin terveyskirjasto listaa niistä esimerkiksi päänsäryn, huimauksen, sydämentykytyksen, pahoinvoinnin ja vatsavaivat. Mielen puolella ongelmat ovat jännittyneisyyttä, ahdistuneisuutta, masennusta ja jopa itsetuhoisia ajatuksia.

On selvää, että liika stressi ja kiire ei kannata. Itse nauran niin sanotun multitaskaamisen kannattajille.

Ajatuksen mukaan oikea henkilö voi samaan aikaan toteuttaa näpsäkästi montaa projektia yhtä aikaa. Totuus on päinvastainen. Mitä enemmän keskeytyksiä ja mutkistuksia heität omille raiteillesi, sitä enemmän pääsi menee pyörälle.

Kannattaa keskittyä hoitamaan rauhallisesti yksi asia kerralla pois päiväjärjestyksestä. Näennäisesti työnnät lusikkasi harvempaan soppaan, mutta saatpahan muutaman asian loppuun lusikoitua.

Seuraavassa kolumnin kirjoittajalle haastavin ja lukijalle palkitsevin osuus. Miten stressiä hallitaan?

Näen, että stressi on jossain määrin tullut aikaamme jäädäkseen. Tälle pikku pirulaiselle ei kannata tehdä mieleen turhan lokoisia oltavia tai se asettuu taloksi. Duodecimin mukaan esimerkiksi liikunta, huolien jakaminen, vatvomisen vähentäminen, ihmissuhteet, päihteiden välttäminen, työoloihin puuttuminen, huumori ja optimismi ovat ratkaisun avaimia.

On hyvä ymmärtää, että parasta rentoutumista ei välttämättä ole sohvalla rotkottaminen. Aktiivinen touhuaminen voi viedä ajatukset mukavammille urille. Samoin kiitollisuus ja hyvän tekeminen ei liene ketään ajanut mieron tielle.

Kirjoittaja on kotoisin Laitilasta ja työskentelee Ypäjän kunnanjohtajana.

tatu.ujula@gmail.com