Teiniäiti ja neljä pentua

1
Nipsu-emo tuli huolestuneena katsomaan, minne pennut vietiin.

Pirkko Varjo

Kuusiviikkoiset kissanpennut ovat ihmeissään. Tähän asti ne ovat asuneet sisätiloissa Nipsu-emon valvovan silmän alla, mutta nyt yllä aukeaa sininen, ääretön taivas.

Pennut eivät kuitenkaan pelkää, ne lähtevät uteliaasti tutkimaan uutta paikkaa, ottamaan selvää, mitä nurmikon toisesta laidasta löytyy. Kaikki neljä tietysti eri suuntiin.

Pennut tuotiin ulos nurmikolle kuvaamista varten. Toiveet suloisesta pentukuvasta, jossa kissasisarukset katsovat kauniisti kameraan, voi pian unohtaa. Hyvä, jos edes yksi on oikeinpäin, muilta näkyy vain peräpää jos sitäkään. Pienillä pennuilla on vikkelät jalat.

Keltainen Nipsu-kissa otettiin Siirilän tilalle Kusniin viime vuonna.

– Kissa on tarkoitus leikkauttaa, mutta eläinlääkäri oli sitä mieltä, että sen on hyvä saada yhdet pennut ensin. Onhan se nyt vähän teiniäiti, emäntä Anu Siirilä sanoo.

Sulhasta ei tarvinnut kaukaa etsiä, se löytyi naapuritalosta. Nipsu ja Morris-kolli hoitivat romanssiasiansa varsin omatoimisesti, mutta sen verran näkyvästi, ettei isästä jäänyt epäilystä. Nyt yksi pennuista muistuttaa äitiään ja kolme muuta isää.

Teiniäiti tai ei, Nipsu osaa huolehtia pennuistaan hyvin ja tunnollisesti. Se on kärsivällinen, kun pennut kiipeilevät päällä ja tulee huolestuneena katsomaan, minne sen lapset on viety turvallisesta pesäpaikasta. Emo käy välillä ulkoilemassa ja näiltä reissuiltaan se on jo tuonut pari kertaa hiiren poikasten ihmeteltäväksi.

Siirilöillä Nipsu on ennen muuta perheen Sofia -tyttären lemmikki. Sofia oli paikalla silloinkin, kun kissanpennut tulivat maailmaan.

– Nipsu tuli yhtenä iltana viereen, ja alkoi naukua. Nostin sen valmiiksi laitettuun pentulaatikkoon ja pian pennut syntyivät, Sofia kertoo.

Pentuja syntyi kaikkiaan kuusi, mutta kaksi kuolleina. Muuten synnytys sujui hyvin ja ilman ulkopuolista apua. Kaikille pennuille on jo löytynyt oma koti, joihin ne luovutetaan lokakuun alussa.

Uudet omistajat löytyivät puskaradion kautta. Nykyään kissanpentuja on harvemmin  tarjolla kuin joskus ennen ja niillä on kova kysyntä.

Maatilalla kissa on paitsi lemmikki, myös työntekijä, jonka tehtävänä on hillitä jyrsijäkannan kasvua. Nipsu on alusta asti ottanut paikkansa tilan hiirivahtina ja pysyy tunnollisesti pihapiirissä hoitamassa tehtäväänsä. Luonteeltaan keltasilmäinen kaunotar on rohkea ja sosiaalinen, ja tältä osin pennut näyttävät tulleen äitiinsä.

Kuusiviikkoiset kissanpennut ovat suloisinta mitä voi olla. Lisää pentuja Siirilään ei kuitenkaan kaivata.

– Tuon yhden pennun luovuttaminen uuteen kotiin on vielä hiukan auki. Jos siitä ei tule mitään, niin ehkä me pidämme pennun itse, Anu sanoo.

Lisätty 16.9. kello 11.25:
Vakka-Suomen Eläinsuojeluyhdistys huomauttaa, että ”kun kissa luovutetaan uuteen eläintä arvostavaan kotiin, täytyy varmistaa, että se leikkautetaan ennen kuin sen annetaan ulkoilla vapaasti turvallisessa ympäristössä. Kissalla ei ole mitään tieteellistä syytä saada pentuja ennen leikkautusta. Sellaista ei myöskään vastuullinen eläinlääkäri suosittele. Ja mitä tulee kissanpentujen tarjontaan, niin pentuja kyllä on, kun etsii löytöeläintaloista tai paikallisista eläinsuojeluyhdistyksistä. Vakka-Suomen Eläinsuojelyhdistys on kesän aikana loukuttanut 24 kissanpentua Laitilasta ja sen ympäristöstä. Näiden kissojen lisääntyminen ei ole ollut hallittua.”

1 KOMMENTTI

  1. Kaikki valistustyö mitä eläinsuojeluyhdistykset tekevät hillitäkseen kissapopulaatioiden syntyä, romuttuu tässä jutussa. En todellakaan tykkää 🙁

Kommenttien lisääminen on estetty.