Uusia taitoja Metso-leiriltä

0
Justus Arokoivu sai loukkunsa valmiiksi käden käänteessä. Hän kertoi rakentaneensa loukkuja ennenkin kummisetänsä kanssa.

Tinja Jalonen

Laitilassa järjestettiin Metso-leiri elokuun viimeisenä viikonloppuna. Metso-leirejä on järjestetty ympäri Suomea useana aikaisempanakin vuotena, mutta tänä vuonna monet niistä peruutettiin koronan takia.

Leirin järjestivät Laitilan riistanhoitoyhdistyksen alueella toimivat metsästysseurat; Laitilan ms, ms Tapio, ms Raiku, Ihode-Vermuntilan ms, ms Pahka- ja Kairajärven erämiehet, ms Laitilan Kaiku sekä Pyhärannan ms.

Perjantaina Kusnin metsästysmajalle kerääntyi 21 leiriläistä. Tunnelma oli kuplivan jännittynyt, sillä ympärillä oli monia vieraita kasvoja. Nopean tutustumiskierroksen jälkeen nuoret alkoivat pystyttää majoitteena toimivia puolijoukkuetelttoja hyvällä yhteishengellä.

Metsästysmajan alueella oli loistavat puitteet leirin järjestämiseen useine rakennuksineen ja tilavine pihoineen. Idea leirin järjestämiseen lähti halusta saada lisää nuoria metsästyksen pariin.

Järjestäjäporukassa oli noin 20 henkilöä, jotka tekivät hienoa työtä leirin eteen. Leirin toteutuksessa omat haasteensa toi myös korona, sillä aluksi ei edes tiedetty, oliko leirin järjestäminen edes mahdollista.

Leirille saapui nuoria pääosin Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueelta.

– Leirin ohjelma oli järjestetty siltä pohjalta, että eri aktiviteetit ovat eri metsästysseurojen järjestämiä, esimerkiksi pienpetoloukkujen rakennus oli Pyhärannan metsästysseuran ja ammunta taas MS Laitilan Kaikun järjestämä, kertoo leirinjohtaja Veijo Jalonen .

Leirillä nuorille järjestettiin monipuolista ohjelmaa. Perjantaina telttojen pystyttämisen lisäksi opittiin kuinka kokonaisesta kalasta saa valmistettua herkullisen iltapalan. Nuoret fileoivat kalan ja lopuksi loimuttivat sen nuotiolla.

Lauantaiaamu alkoi pienpetoloukkujen rakentamisella. Jokainen leiriläinen rakensi oman loukkunsa alusta alkaen. Tavoitteena oli saada valmiiksi minkkien pyydystämiseen tarkoitettu keinulautaloukku. Yhteistyö vaikutti lähes saumattomalta, kun nuoret auttoivat toisiaan ja tarvittaessa pyysivät lisäapua rastipisteen järjestäjiltä.

Haastattelin leirille Turengista asti tullutta 13-vuotiasta Santeria. Hän kertoi viihtyneensä leirillä oikein hyvin ja pitävänsä erityisesti ympäröivästä luonnosta. Santeri aikoo suorittaa metsästäjätutkinnon ja on valmistautunut siihen hyvin jo etukäteen. Teltassa nukuttu yökin oli sujunut hyvin pienestä aamukosteudesta huolimatta.

– Lähdin tänne ihan kiinnostuksesta luontoon, Santeri toteaa.

Loukkujen valmiiksi saamisen jälkeen nuoret pääsivät tutustumaan erilaisiin aseisiin ja ammuntaan. Heille esiteltiin haulikko, pienoiskivääri ja jopa taljajousi.

Turvallisuusohjeiden jälkeen nuoret jakaantuivat ryhmiin ja eri ammuntapisteille. He pääsivät kokeilemaan muun muassa metson kuvalla varustettujen luodikkotaulujen ampumista.

Ammunnassa oli mukana myös erityisvieras: Elina Mäkelä . Suomen metsästäjäliiton nuorisovastaavan toimipiste on Riihimäellä.

Elina kertoo kiertävänsä katsomassa Metso-leireillä ja auttavansa leirin järjestäjiä toteutuksessa. Hän toi mukanaan luodikkosimulaattorin, josta nuoret olivat hyvin innoissaan.

13-vuotias Sohvi Ruohola Eurajoelta tykkäsi erityisesti haulikkoammunnasta, sillä sitä hän ei ollut ennen kokeillut. Ammunnan jälkeen vuorossa oli kyyhkysjahti, joka oli myös mukavaa, vaikkei saalista tällä kertaa tullutkaan.

– Lähdin tänne leirille, koska kaverini oli myös tulossa ja koska tiesin, että täällä tulisi olemaan tosi hauskaa, Sohvi kertoo.

Illalla ohjelmassa oli metsästyskoiriin tutustumista. Paikan päällä oli irlanninsusikoira, sileäkarvainen saksanseisoja, karkeakarvainen mäyräkoira, ajokoira, karjalan karhukoira sekä harmaa norjanhirvikoira.

Kukin koiranomistaja kertoi koiransa kouluttamisesta sekä sen käyttötarkoituksesta. Tämän jälkeen nuoret saivat vapaasti silitellä koiria ja esittää kysymyksiä. Kaikki viittasivat, kun kysyttiin, että kuka haluaa itselleen metsästyskoiran.

Sunnuntai alkoi jännittävissä tunnelmissa, kun 13 leiriläistä keskittyi metsästäjätutkinnon suorittamiseen. Ennen leiriä oli ilmeisesti tullut harjoiteltua ahkerasti, sillä kaikki läpäisivät kokeen.

Muut leiriläiset viettivät aamupäivän kalastaen Särkijärvellä. Tämän jälkeen leirillä pidettiin päätöstilaisuus, jossa jaettiin kunniakirjat Metso-leirille osallistumisesta sekä muuta tavaraa kuten onkia, t-paitoja ja pelikortteja.

Leiri oli kaikkien mielestä oikein onnistunut, ja moni nuori innostui metsästyksestä. Leirin järjestäjät olivat hyvin ylpeitä työnsä jäljestä, varsinkin kun suurin osa heistä oli ensikertalaisia leirin järjestämisen saralla. Kokemus oli siis molemmin puolin positiivinen.

MetsoMetso-leirit ovat 10–16-vuotiaille metsästyksestä kiinnostuneille nuorille suunnattuja leirejä.

Leirin kesto on yleensä 3–5 päivää.

Leireillä opetellaan eränkäyntiin, riistanhoitoon, metsästykseen ja ammuntaan liittyviä asioita.

Ohjelma sisältää usein myös ampumaratapäivän ja mahdollisuuden tutustua metsästyskoiriin.

Metso-leirille voivat osallistua kaikki riippumatta siitä, onko aikaisempaa metsästyskokemusta.

Leirit tarjoavatkin hyvän mahdollisuuden tutustua metsästykseen ja ensiaskeleet eräpolulle.

Metso-leirillä voi usein suorittaa myös metsästäjätutkinnon.

Lähde: Metsästäjäliitto.fi