Viljasadosta normaalia pienempi – Takana lämmin kesä

0
Kimmo Yli-Antola pääsee puimaan yleensä vähän ennen puolta päivää. Illalla kosteus pakottaa lopettamaan kahdeksan maissa. Taustalla innokkaat apulaiset Oliver ja Alfred Yli-Antola.

Pirkko Varjo

Uotilan maatilalla Leinmäellä puinnit olivat puolivälissä ennen viime viikon myrskyä. Juha -veljensä kanssa tilaa isännöivä Kimmo Yli-Antola odotteli myräkkää rauhallisena. Puintiaikataulu on ainakin toistaiseksi pitänyt, vaikka kesä on ollut erikoinen.

– En muista toista tällaista vuotta. Keväällä oli ensin niin kylmää, että kasvustot lähtivät huonosti liikkeelle, kesäkuussa niitä kiusasi kova helle ja heinäkuussa sateet.

Yli-Antolan mukaan kasvinsuojelu oli vaikeaa, kun ruiskutukset piti tehdä kesäkuussa.

– Itse kävin ruiskuttamassa jopa yöllä kun ajattelin, että silloin olisi kosteampaa, mutta sekään ei aina onnistunut, kun maasta nousi niin paljon pölyä. On käynyt niinkin, että kun yleensä ensimmäiseksi kylvettyä viljaa päästään ensimmäisenä puimaan, niin nyt aloitettiin viimeksi kylvetystä. Myös viljan kuivaaminen kestää huomattavan kauan.

Tilalla kasvatetaan syysvehnää, kevätohraa sekä rehukauraa. Kaikki vilja käytetään omassa kanalassa rehuksi. Tänä vuonna sato jää huomattavasti pienemmäksi kuin normaalivuonna, Yli-Antola kertoo.

– Siinäkin vaihtelu on suurta. Kaurasta tulee noin 15 prosenttia heikompi sato ja ohrasta jopa 30–50 prosenttia. Tämä koskee koko Laitilan aluetta, vaikka paikalliset erot ovat suuria. Yleensä esimerkiksi turvemaata ei pidetä oikein hyvänä, mutta tänä kesänä se on ollut hyvä kasvualusta.

Puintiaikana veljesten työnjako on se, että Kimmo ajaa puimuria ja Juha hoitaa kuivurin. Viljankuivurissa energianlähteenä käytetään puuhaketta ja tulevaisuudessa myös aurinkoenergiaa; tilalle on vastikään asennettu 160 aurinkopaneelia.

Viljan kuljetuksissa on apuna maatalousharjoittelija Arttu Sundholm. Myös tilan omat pojat, serkukset Oliver ja Alfred Yli-Antola ovat innokkaasti auttamassa tilan töissä.

Viljan ostajan näkökulmasta satovuosi näyttää melko hyvältä.

– Ihan normaalisatoon ei varmaan päästä, mutta tilanne on kuitenkin paljon parempi kuin miltä ensin näytti. Viljan laadussa on suuria vaihteluja, osa on todella hyvää ja osa hyvin huonoa, Hannu Nyman Laitilan Länsi-Jyvä Oy:stä kertoo.

Nyman uskoo, että puinnit saadaan suurimmaksi osaksi tehtyä tällä viikolla.

– Ei ihan kaikkia, mutta jos vain sääennusteet pitävät paikkansa, niin aika hyvään malliin saadaan.

Elokuu oli Laitilassa vähäsateinen

Iida Kauppi

Ilmatieteen laitoksen mukaan elokuu oli keskilämpötilaltaan suurimmassa osassa maata tavanomaista lämpimämpi ja vähäsateisempi, vaikka erityisesti sateissa oli suuria alueellisia vaihteluja. Laitilassa elokuun keskilämpötila oli 16,2 astetta, mikä on lähes sama kuin viimeisen 30 elokuun keskilämpötilojen mukaan laskettu keskiarvo.

Sen sijaan sademäärässä munakunnassa jäätiin kauas keskiarvosta. Ilmatieteen laitokselle vuosikymmeniä sademääriä ilmoittanut laitilalainen Eero Setälä mittasi Haukan kylässä kuukauden sademääräksi 31 millimetriä, kun normaalisti Laitilassa sataa elokuussa 79 millimetriä. Vettä tuli vain neljänä päivänä.

Hellepäiviä Laitilaan saatiin viime kuussa yhteensä seitsemän. Koko maassa niitä oli Ilmatieteen laitoksen mukaan yhdeksän.

Ilmatieteen laitoksen mukaan koko kesä oli keskilämpötilaltaan koko maassa tavanomaista lämpimpi, mutta ukkosilmat jäivät harvinaisiksi.