Aurinkosähköä uudella systeemillä

0
- Kuvakaappaus näyttää selkeästi aurinkovoiman tuottajan arjen. Syyskuun 19. päivä oli varsin hyvä ja aurinkoinen. Kuopat käyrässä kertovat pilvistä auringon ja paneelien välissä, Ismo Rantanen kertoo.

Ossi Nyström

Kalantilaisen Ismo Rantasen omakotitaloon asennettiin kesällä tavallisesta poikkeava, mikroinvertteritekniikkaan perustuva aurinkosähköjärjestelmä.

– Normaalivoimalassa on yksi isompi invertteri, joka muuttaa paneelin tuottaman tasavirran täksi vaihtovirraksi, mitä me käytämme, Rantanen kertoo.

– Tässä mikroinvertterisysteemissä jokaisella paneelilla on oma muunnin, ja katolta tulee jo valmiiksi tätä sähköä mitä käytetään.

Aurinkovoimalan hankkiminen ehti pyöriä Rantasen mielessä hyvän aikaa ennen hankintapäätöksen tekoa.

– Aurinkovoimasta puhutaan kovastikin. Aina olen sitä toisella korvalla kuunnellut ja ihmetellyt. Rupesin tutkimaan enemmän sitä hommaa, mutta tuntui kalliilta.

Rantanen perehtyi asiaan pääasiassa internetissä.

– Se oli joku teknisen koulun tutkielma, siellä loppulauseessa kerrottiin, että mikroinvertterisysteemit ovat kalliita ja vaikeita, mutta se jäi jotenkin korvan taakse siitä.

Mikroinvertterisysteemejä löytyi kiinalaisesta nettikaupasta, mutta tässä vaiheessa Rantanen ei vielä innostunut ostopuuhiin.

– Sitten törmäsin ihan vahingossa tähän Ralokseen eli tamperelaiseen toimittajaan. Minulla oli muutenkin asiaa Tampereelle, joten kävin noutamassa paneelit itse sieltä. Ei tämä lopulta ole tavallista systeemiä kalliimpi. Sanoisin, että halvempi.

Kuuden aurinkopaneelin asennuksesta vastasi laitilalainen Teletoimi Oy.

– Soittelin varmaan viiteen – kuuteen sähköfirmaan, ja tämä oli ainoa, joka innostui. Hän oli juuri laittanut omaan kotiinsa paneelit. Kaksi miestä oli tekemässä päivän töitä, ja hinta oli täysin kilpailukykyinen verrattuna asiaan erikoistuneisiin asennusfirmoihin, vaikka tilasin asennuksen tuntitöinä.

Aurinkopaneelien hankkimista harkitsevan kannattaa Rantasen mukaan suhtautua varauksella paneelikauppiaiden mainospuheisiin, ja perehtyä ennemminkin suomalaisiin sääoloihin.

– Paneeleita kaupataan niin, että ne ovat esimerkiksi 1000 watin paneeleita, mutta Suomessa aurinko paistaa parhaimmillaankin 800 watin teholla, joten käytännön maksimi on 80 prosenttia kauppiaan ilmoittamasta tehosta.

Auringon vuosittaista, kuukausittaista tai vaikka päivittäistäkin tehontarjontaa voi tutkia esimerkiksi vantaaweather.info -sivustolta.

– Siellä on yhden vuoden tilasto ihan nätisti. Näkee päivittäisen tilanteen ja vaikka mitä.

Mikroinvertterin keskeinen etu tavalliseen järjestelmään nähden liittyy nimenomaan vaihteleviin sääoloihin.

– Jos tavallisessa järjestelmässä yksi paneeli on pilven alla tai vaikka lehtien peitossa, niin koko järjestelmän teho määräytyy sen mukaan, mitä kaikkein heikoin paneeli tuottaa. Tässä taas paneelit ovat itsenäisiä.

Muutaman kuukauden käyttökokemuksen jälkeen Rantanen kertoo olevansa tyytyväinen hankintaansa.

– Ensin tietysti oli pieniä pettymyksiä, kun markkinoijat sanovat, että aurinko nousee aamulla, ja minä tietysti kuvittelin, että sieltä se lähtee, mutta sitten huomasinkin, että ei aurinkosähköllä aamukahvia keitetyksi saa.

Aurinkopaneeleista on hyötyä vasta siinä vaiheessa, kun auringonsäteet niihin osuvat. Tehontuottoaikaa saa pidennettyä lisäpaneeleilla, joiden hankkimista Rantanen on jo alkanut miettiä.

– Ensin laitetaan maalämpö tähän, ja sitten kun siirrytään siihen, niin se tarkoittaa automaattisesti sitä, että sähkönkulutus nousee. Silloin voisi laittaa kolme paneelia lisää. Ei siinä muuta kuin asentaa ne katolle ja vetää taas johdon samaan liitäntärasiaan, mikä siellä katolla jo on.

Koska mikroinvertterisysteemissä paneelit eivät vaikuta toistensa toimintaan, on niitä mahdollista suunnata vapaammin eri suuntiin.

– Seuraavat paneelit laitan kaakkoon, niin ne ovat tuolla valmiiksi ottamassa sitä nousevaa aurinkoa.