HUS:n synnytyssairaala tyytyväinen pyhärantalaislähtöisen Vetrospacen keksintöön – Huoneita toimitettu myös Yhdysvaltoihin, Iso-Britanniaan, Belgiaan ja Ranskaan

0
Helsingin yliopistollisessa sairaalassa ollaan oltu tyytyväisiä uusiin Vetrospacen huoneisiin.

HUS:n Espoon synnytyssairaalassa on otettu käyttöön pyhärantalaislähtöisen yrityksen kehittämiä huoneita. Niissä pystytään erikoistekniikan avulla hävittämään haitalliset ilmanpuhtaudet, myös virukset kuten korona-virus.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoi asiasta lokakuussa ilmestyneessä lehdessään.

– Huoneiden tekniikka tuhoaa 99,9 prosenttia ilman ja pintojen epäpuhtauksista. Jopa koronavirus tuhoutuu. Vakuutuin tilojen toimivuudesta, kustannustehokkuudesta ja tarpeellisuudesta. Päätös oli helppo myös siksi, ettei huoneiden asennus vaatinut muutoksia kiinteisiin rakenteisiin, kertoo HUS:n apulaisylilääkäri Leena Rahkonen.

Huoneita valmistaa Turun lähellä Littoisissa sijaitseva Vetrospace yhtiö, jonka juuret ovat Pyhärannassa. Yritys kertoo virusvapaiden huoneiden olevan maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia.

– Moduulirakenteiset huoneet tuhoavat yli 99,9 prosenttia bakteereista sekä viruksista, koronavirus mukaan lukien, Vetrospacesta kerrotaan.

Vetrospacen huoneissa käyttämä teknologia on patentoitu niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

HUS:n apulaisylilääkäri Leena Rahkonen kysyi maaliskuun alussa henkilöstöltään synnytyssairaalan kehitystarpeista. Henkilöstö kertoi, että tarkkailu- ja seurantahuoneita synnytysten käynnistyksiin ja muihin vastaaviin tilanteisiin oli liian vähän.

– Synnyttäjät saattoivat joutua odottamaan käynnistyksessä käytettävän ballonkikatetrin poistumista sairaalan käytävillä, jos muut seurantapaikat olivat täynnä ja kotiin liian pitkä matka, Rahkonen kertoo Husarin artikkelissa.

Moduulihuoneet rakennettiin sairaalaan toukokuussa. Muutaman kuukauden käyttökokemus on ollut Leena Rahkosen mukaan hyvä.

– Asiakkaat pitävät moduulihuoneita toimivina, valoisina ja hiljaisina. Erityistä kiitosta olemme saaneet niiden mahdollistamasta yksityisyydestä.

Espoon synnytykset siirtyvät suunnitelmien mukaan Jorvin sairaalan lisärakennukseen vuonna 2026. Moduulihuoneet ovatkin olleet erinomainen ratkaisu tilapäiseen tilatarpeeseen.

– Ongelma ratkesi ketterästi ja kustannustehokkaasti. Asennuksista ei koitunut myöskään haittaa sairaalan muille toiminnoille, Rahkonen kertoo.

Uusissa moduulihuoneissa on patentoitu CME-tekniikka, joka tuhoaa haitallisia bakteereita ja viruksia pinnoilta ja ilmasta. Huoneet puhdistavat myös ilman epäpuhtauksia HEPA-suodatetun ylipaineilman avulla.

– CME-tekniikan sininen valo ei ole UV-valoa, joten se on täysin turvallista sekä ihmisille että materiaaleille, Vetrospace Oy:n toimitusjohtaja Jouko Urpolahti kertoo.

Espoon sairaalan moduulihuoneet ovat HUS:issa ensimmäiset laatuaan. Tuote lanseerattiin kansainvälisesti marraskuussa 2019.

– Tällä hetkellä huoneita löytyy myös Keski-Suomen keskussairaalasta ja TYKS:istä. Sipoon uudessa Kuntalassa on useita huonekokonaisuuksia, Urpolahti kertoo.

Urpolahden mukaan yritys on toimittanut huoneita myös Yhdysvaltoihin, Iso-Britanniaan, Belgiaan ja Ranskaan. Siellä huoneita käytetään julkisissa tiloissa.

– Erityisesti sairaaloissa ja julkisissa tiloissa arvostetaan sitä, että meidän toimittamissa huoneissa ei tarvitse pelätä korona-viruksen leviämistä pintojen kautta.