Influenssarokotteita tiistaista lähtien

0
Vastaava sairaanhoitaja Aila Hopponen sai maanantaina kuvanottohetkellä influenssarokotteen sairaanhoitaja Venla Virralta. Tiistaina terveyskeskuksessa alkaa kuntalaisten rokottaminen.

Laitilan terveyskeskuksessa annetaan influenssarokotteita ainakin loka–marraskuussa tiistaisin ja torstaisin 8.30–11.30 sekä 13–15.30. Lisäksi keskiviikkona 28.10. rokotteen saa kello 16–18 välisenä aikana ja perjantaina 6.11. kello 16–17. Erityisesti koronatilanteen vuoksi ruuhkia pyritään ehkäisemään eri keinoin.

Laitilan terveyskeskuksessa alkaa tänään influenssarokotteiden anto. Vastaava sairaanhoitaja Aila Hopponen kertoo korona-ajan tuovan rokotusjärjestelyihin omat haasteensa.

– Jos tulee ruuhkaa, voi olla vaikeaa esimerkiksi järjestää riittävät turvavälit. Rokottamisen pitäisi hoitua muutenkin kaikin puolin mahdollisimman sujuvasti.

Influenssarokotuksia annetaan samanaikaisesti kahdessa vastaanottohuoneessa, joihin käynti ohjataan terveyskeskuksen vanhan puolen ovesta. Poikkeuksellisilla kulkujärjestelyillä pyritään välttämään koronatilanteessa riskialttiit ruuhkat terveyskeskuksen pääovilla ja aulassa.

Hopponen kertoo terveyskeskukseen tulleen jo kyselyjä siitä, koska influenssarokote on mahdollista saada. Hän uskookin, että rokotteita otetaan nyt koronatilanteen vuoksi vielä tavallistakin enemmän.

– Rokotteet tulevat meille useammassa erässä, mutta kaikille rokotteita riittää, hän vakuuttaa.

Ensimmäisessä erässä rokotteita saapui 380 ja lisää on jo tilattu. Viime vuonna Laitilassa otettiin noin 1 500 influenssarokotetta.

Ruuhkien ennaltaehkäisemiseksi rokottamiseen on varattu runsaasti päiviä, kertovat sairaanhoitaja Venla Virta ja terveydenhoitaja Taisa Bragge.

– Toivommekin malttia ihmisiltä, sillä rokotteen ehtii hyvin saada myöhemmin, ensi kuussakin. Toivomme myös rokotettaviksi tulevilta ihmisiltä malttia ja koronavarotoimenpiteiden noudattamista.

– Ehdottoman tärkeää on, että jokaisella tulijalla olisi maski kasvoillaan, korostaa Aila Hopponen.

Oman maskin lisäksi mukaan kannattaa ottaa myös kelakortti, sillä se sujuvoittaa rokottamistilannetta.

– Toivomme myös, että vastaanottotilaan tultaisiin lyhythihainen paita yllä, jolloin rokote päästään antamaan ilman riisumisia, hoitajat vinkkaavat.

Erityisesti he korostavat, että rokotettavaksi ei saa tulla, jos on minkäänlaisia hengitystieoireita.

Influenssaa vastaan rokotetaan Laitilan terveyskeskuksessa vain siihen tarkoitukseen varattuina aikoina, eikä esimerkiksi rokotukseen voi puhelimitse varata muuta aikaa.

– Tietenkin jos on muutenkin vaikkapa hoitajan vastaanotolle tulossa tai on vastaanottoaika neuvolaan tai kouluterveydenhuoltoon, niin kannattaa samalla influenssarokote pyytää, Hopponen sanoo.

Hoitajat korostavat influenssarokotteen ottamisen tärkeyttä.

– Influenssa voi olla hyvin raju tauti ja erityisesti riskiryhmiin kuuluvien olisi tärkeä influenssarokote ottaa. Muut voivat rokotteen ottamalla välttää ikävän taudin ja ehkäistä influenssan leviämistä.

Influenssarokotteesta

  • Riskiryhmiin kuuluvat saavat influenssarokotteen ilmaiseksi.
  • Riskiryhmiin kuulumattomat voivat itse ostaa rokotteen apteekista ja tulla rokote mukanaan rokottamispäivänä terveyskeskukseen.
  • Moni työntekijä saa rokotteen työterveyshuollon kautta työnantajan kustantamana.
  • Tänä vuonna julkisella ja yksityisellä puolella annetaan sama influenssarokote. Joinakin vuosina julkisella puolella annetuissa rokotteissa ei ole ollut yhtä kattavaa suojaa.
  • Suoja influenssaa vastaan muodostuu kahden viikon kuluttua rokotteen ottamisesta.