”Kansalaisopisto on olemassa kuntalaisia varten” – Vakka-opistoon uusi suunnittelija ja vs. rehtori

0
- Hei, ovessa on sitten vielä edellisen työntekijän jäljiltä väärä titteli, huomauttavat saman työhuoneen jakavat Vakka-opiston vs. rehtori Jussi Kauranen ja suunnittelija Noora Kaitila.

Vakka-Suomen kansalaisopiston kuluva syksy on käynnistynyt muutosten merkeissä, sillä opistossa työnsä ovat aloittaneet niin uusi suunnittelija kuin vs. rehtorikin.

Elokuussa Laitilan toimiston suunnittelijana aloitti Noora Kaitila, kun tehtävää pitkään hoitanut Piia Allén valittiin Laitilan kulttuuripäälliköksi.

Hieman myöhemmin opiston rehtorin vastuut otti heinäkuun loppuun saakka hoitaakseen musiikkiopiston rehtorina tutuksi tullut Jussi Kauranen.

Rehtorina Kauranen sijaistaa opiston pitkäaikaista rehtoria Tomi Kangasta, jonka työpanoksesta valtaosan on viimeisen kolmen vuoden ajan haukannut kuitenkin Laitilan lukion rehtorin työ. Kangas vihjasi jo elokuussa henkilöstömuutoksia olevan jollakin aikataululla luvassa, sillä hän sanoi, ettei rehtorin kaksoisrooli voi olla pitkänajan ratkaisu, vaan opisto tarvitsee oman rehtorin.

Kun Kauranen toimii Vakka-opiston rehtorina, valittiin Vakka-Suomen musiikkiopistolle rehtorin sijainen heinäkuun loppuun saakka. Tehtävää hoitaa Minna Kajander.

– No, onhan tämä kaikkineen aika monimutkainen kuvio selvittää, Kauranen naurahtaa.

Jussi Kaurasella on seitsemän vuoden kokemus Vakka-Suomen musiikkiopiston johtamisesta. Vakka-opiston toimintaympäristö on sama: opetusta järjestetään kaikissa seutukunnan kunnissa.

– Toivomme ihmisten esittävän rohkeasti toiveitaan siitä, millaisia kursseja he haluaisivat opiston järjestävän.

Vakka-opiston toimintaa hallinnoi Laitila. Kauranen sanoo, että opiston rehtorius on hieno mahdollisuus esimerkiksi oppia uutta.

– Vaikka rehtorin tehtävissä on oppilaitoksesta riippumatta paljon samaakin, niin toimivathan esimerkiksi musiikkiopisto ja kansalaisopisto ihan omine periaatteineen, hän muistuttaa.

– Musiikkiopistossa annetaan taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän opetusta, mutta kansalaisopistossa taas vallitsee vapaan sivistystyön eetos, Kauranen kuvaa opistojen välisiä eroja.

– Lisäksi musiikkiopistossa tavoitteena on pidemmälle menevä koulutus. Kansalaisopistossa taas voi käydä viikonlopun pituisen kurssin, mutta toisaalta voi opiskella myös hyvinkin pitkäjänteisesti esimerkiksi kieliä, hän jatkaa.

– Mites tähän valokuvaan sitten oikein asettaudutaan, Vakka-opiston tuore suunnittelija Noora Kaitila ja vs. rehtori Jussi Kauranen keppostelevat eri asennoissa poseeraten.

Mielenkiintoinen pesti on kuitenkin vain sijaisuus, Kauranen muistuttaa haastattelun aikana useampaan otteeseen.

– Olen tässä nyt heinäkuun loppuun ja tavoitteeni on pitää hyvin pyörivä pyörä pyörimässä. Täällä on osaavat ammattilaiset opistosihteereistä lähtien. Minun tehtäväni rehtorina on oikeastaan varmistaa, että kaikilla on mahdollisuudet toimia työssään mahdollisimman hyvin.

Rehtorina hän tekee tiiviisti työtä esimerkiksi suunnittelijoiden kanssa. Noora Kaitilan työparina toimii opiston toinen suunnittelija, Katri Kauhanen, joka työskentelee Uudenkaupungin toimistossa.

Suunnittelijat vastaavat Laitilan ja Uudenkaupungin alueella kurssisuunnittelusta yhteiskunnan ja historian, taideaineiden sekä käytännön taitojen osalta. Neljä päätoimista opettajaa puolestaan vastaa omien oppiaineryhmiensä kurssisuunnittelusta koko opiston alueella yhdessä osastonjohtajien kanssa.

Laitila on Noora Kaitilalle tuttu, sillä hän on asunut täällä lukiosta valmistumiseensa saakka. Koulutukseltaan hän on optikko ja lisäksi hän on suorittanut ylemmän ammattikorkeakoulun kehittämisen ja johtamisen opintoja.

Sittemmin raumalaistunut Kaitila on työskennellyt viimeiset kymmenen vuotta optisella alalla koulutuksia suunnitellen sekä henkilökunnan koulutuksia järjestäen.

– Noora on siis koulutuksen järjestämisessä ammattilainen ja hänellä on aikaisemmasta työstään johtuen hyvä käsitys siitä, miten verkostot toimivat, Jussi Kauranen kiittelee.

– Opisto tavoittaa valtavan määrän ihmisiä ja sen toiminta on monipuolista ja vireää.

Kumpikin heistä korostaa sitä, että kansalaisopisto on olemassa kuntalaisia varten.

– Ennen kaikkea olemme vakkasuomalaisia varten. Ja siksi toivommekin saavamme runsaasti ja monipuolisesti palautetta eli ihmisten esittävän rohkeasti toiveitaan, millaisia kursseja haluaisivat opiston järjestävän.

Kauranen muistuttaa kansalaisopiston olevan merkittävästä roolissa koko Vakka-Suomen alueella.

– Opistohan tavoittaa valtavan määrän ihmisiä ja sen toiminta on monipuolista ja vireää.

Hän kuvaa opiston pyrkivän tarjoamaan mahdollisimman monimuotoista sisältöä, jossa olisi jokaiselle jotakin.

– Ja kun opiston kurssiohjelmia katsoo, niin on siinä onnistuttukin.

 

Vakka-opisto muistuttaa, että seutukunnan alueelle on annettu maskinkäytöstä suositus.

Korona vaikuttaa toimintaan

Korona-aika on asettanut haasteet myös kansalaisopiston toiminnalle.

– Koko ajan korostamme, että toimintaan osallistutaan terveinä ja että huolehdittaisiin turvaväleistä sekä hyvästä käsihygieniasta. Suosittelemme myös käyttämään maskia, Kauranen listaa tutuksi tulleita varo-ohjeita.

Noora Kaitila kuvaakin koronan olevan toiminnassa jatkuvasti läsnä.

– Ohjeistamisen ja varotoimien lisäksi meidän on pitänyt etukäteen suunnitella myös toimintamallit sen varalta, että meidän toimintaan osallistuvilla todettaisiin koronatartuntaa tai että koronatilanne alueellamme yleisesti pahenisi.

– Turvallisuus edellä mennään ja tietysti tässä koko ajan toivotaan, että tilanne pysyy näin rauhallisena kuin se nyt on eikä toimintaa tarvitse keskeyttää. Mielekkäillä harrastuksilla ja kokemuksilla on valtava merkitys ihmisten hyvinvoinnille.