Keskustan katuvalojen kunnostus on alkanut

0
Katuvalojen lamppujen vaihto alkoi varhain perjentaina aamulla ja jo samana iltana Keskuskadun alkupäässä riitti valoa kulkijoiden iloksi.

Arto Kanerva

Syysiltojen pimentyessä moni on huomannut, että katuvaloja on pimeinä muun muassa Keskuskadulla, Mikaelinkadulla, Laesaaressa ja Papinhaankujalla. Laitilan kaupunki on saanut asiasta useita yhteydenottoja, mutta ne eivät sinänsä paljoa auta, koska kaupungilla on Vertekin kanssa sopimus, jonka mukaan katuvalojen kunnossapito kuuluu Vertekin vastuulle.

Kaupungin tekninen johtaja Mika Raula kertoo ottaneensa katuvalot puheeksi Vertekin edustajien kanssa muutaman kerran. Perjantaina aamulla katuvalolamppujen vaihto käynnistyi Mikaelinkadulla.

– Sopimuksen mukaan tosiaan Vertekin vastuulla on, että katuvalot Laitilassa palavat. Sopimus on päättymässä lähiaikoina, vuodenvaihteen tienoilla. Tulevaan sopimukseen, tehdään se sitten kenen kanssa tahansa, pitää ottaa mukaan sanktiopykälä tällaisten viivästysten varalta, Raula toteaa.

Työnjohtaja Eero Salo Vertekistä kertoo, että kunnostustyöt aloitettiin perjantaiaamuna lamppukierroksella, jonka aikana tarkistetaan jokaisen katuvalon toimivuus keskustan alueella.

– Jos katuvalo saadaan toimimaan vaihtamalla lamppu uuteen, niin hyvä. Jos taas todetaan, että valaisin tarvitsee huoltoa tai jotain korjaustoimia, niin niihin palataan, kun lampunvaihtokierros on valmis.

Keskustaajaman ulkopuolelle tämä lamppukierros ei Salon mukaan ulotu, koska sivukylien katuvalot joka tapauksessa vaihdetaan uusiin led-valaisimiin vielä loppuvuoden aikana. Keskustan osalta odotetaan, että määräraha led-valaisimiin olisi kaupungin ensi vuoden talousarviossa.

– Keskuskadulla on moni katuvalo pimeänä ja joissakin tapauksissa vika saattaa olla rikkoutuneessa kaapelissa. Jos siinä ei pelkkä lampunvaihto auta, pitää miettiä koko valaisimen vaihtoa ja silloin tulee eteen vaihtoehdoiksi laittaa samanlaista kuin nyt tai korvata uudella led-valaisimella.

Salon mukaan perusmallisen led-katuvalon saa jopa alle viikossa, mutta heti kun halutaan sellaista valaisinta, mikä miellyttää silmää, alkavat toimitusajat kuudesta kuukaudesta ja saattaa mennä yhdeksänkin kuukautta. Lisäksi katuvalojen hankkiminen yksittäin tai pienissä erissä tulee suhteessa huomattavasti kalliimmaksi kuin isomman erän hankkiminen.