Kirjastoauto on kylillä ja kouluilla odotettu vieras

0
Anita Mäki-Arvela asuu Kaivolassa ja käyttää kirjastoautoa ahkerasti. Mukaan tarttuu usein jännityskirjoja ja myös lastenkirjoja lastenlapsia varten. Aatos Jalonen ja Susanna Jalonen tutkivat lastenkirjahyllyjä.

Pirkko Varjo

Kirjastoauto tarjosi keskiviikkona varttuneen väen viikon kunniaksi kahvit ja haitarimusiikkia. Autokirjastonhoitaja Anna-Leea Tammen tarjoilema kahvi ja kunnallisneuvos Jukka Vehmaksen soittamat sävelet tulivat monille kävijöille mukavana yllätyksenä.

Kaukolankodin pihalle kerääntyi pieni joukko asukkaita ja henkilökuntaa vastaanottamaan kirjastoautoa. Yksi vakiokävijöistä on myös lähistöllä asuva Seija Jusi. Eläkkeellä oleva opettaja lukee paljon ja pitää erityisesti jännityskirjoista.

– Kirjastoauto on mahdottoman tärkeä palvelu. Olisi iso pula, jos sitä ei olisi.

Jusin mielestä lukeminen on tärkeää kaikenikäisille. Seitsemän lapsen isoäiti tekee edelleen mielellään opettajan sijaisuuksia ja yrittää kannustaa lapsia lukemaan.

– Harmittaa, kun lapset eivät nykyään ole kovin kiinnostuneita kirjoista.

Sillä välin kun pihalla juteltiin ja juotiin pullakahvit, Anna-Leea Tammi kävi vaihtamassa Kaukolankodin kirjastohyllyn valikoiman.

– Asiakkaat voivat tietysti esittää toivomuksia kirjoista, mutta muuten en toimita tänne yksittäisiä lainoja vaan hoidan yhteisen kirjahyllyn, Tammi kertoi.

Silontiellä kirjastoauto käy neljällä pysähtymispaikalla. Ensimmäisellä autoon pyrähtivät Anniina Kelkka ja hänen lapsensa Taisto, Severi ja Reino Moilanen.

– Lapset käyvät täällä joka kerta. Itse en aina töiden takia pääse, maatalouslomittajana työskentelevä Kelkka sanoi.

Poikia kiinnostavat tietokirjat, Harry Potterit ja sarjakuvat. Äiti lainaa mielellään käsityölehtiä.

– Käymme myös keskustassa pääkirjastossa, mutta huomattavasti harvemmin kuin kirjastoautossa.

Jukka Vehmas sai soittaa hetken aikaa tyhjälle maantielle, pysäkillä ei muita tulijoita ollut. Entisen kulttuurisihteerin ensimmäiset kuukaudet eläkkeellä ovat sujuneet mukavasti.

– Sain nyt vasta tietokoneeni putsattua työasioista. Illat ja viikonloput ovat yhtä täysiä kuin ennenkin, mutta muuten on vähän enemmän aikaa. Kotona on kaikenlaista työtä ja lupauduin juuri yhteen kirjoitustehtäväänkin.

Vehmas ei ollut ensimmäistä kertaa kirjastoauton kyydissä pelimannina. Muuten hän käyttää pääkirjastoa ja käy siellä jopa monta kertaa viikossa.

– Luen pääasiassa tietokirjoja. Lukisin kyllä mielelläni kaunokirjallisuutta, mutta kun koko ajan ilmestyy niin kiinnostavia tietokirjoja. Nyt jonotan Valter Langin Homo Fennicusta. Se kertoo itämerensuomalaisten etnohistoriasta ja siellä mainitaan myös Laitila. Joudun vielä odottamaan, sillä olen jonossa vasta sijalla 26.

Katinhännän nuorisoseurantalolle Tuula Vuorela ja Antti Seikola tulivat varta vasten kirjastoauton erikoisohjelman houkuttamina.

– Olimme mökillä saunomassa ja minä sanoin Antille, että mennään nyt katsomaan, Vuorela kertoi.

Pihalla he saivat juttuseuraksi kirjoja lainaamaan tulleen Kauko Saarnion. Saarnio asuu pari kilometrin päässä ja käy kirjastoautolla säännöllisesti.

– Historia- ja luontoaiheet kiinnostavat. Kirjastoautosta löytyy aina luettavaa.

Kirjastoautonhoitaja huolehtii auton valikoimista. Vuodesta 2008 autoa ajaneen Tammen mukaan asiakkaiden lukutottumukset tulevat tutuiksi.

– Toivomuksia saa aina esittää, myös pysähtymispaikoista. Jo yksi aktiivinen lainaaja riittää siihen, että pysäkki voidaan ottaa reitille, jos se muuten sopii aikatauluun. Tietysti aina on parempi, jos asiakkaita käy enemmän.

Keskiviikkoreitillä ei nähty mitään poikkeavaa asiakasryntäystä ylimääräisestä ohjelmasta huolimatta. Asiakkaita käy kylillä lukumääräisesti melko vähän, mutta kirjaston lainausmäärissä autosta lainatut ovat kuitenkin merkittävä osa. Tammi arvioi nopeasti, että luku saattaisi olla noin 20 prosenttia. Kirjastoauto käy myös kouluilla, joissa lainataan paljon.

– Muuten asiakkaamme ovat enimmäkseen vanhempia ihmisiä tai lapsiperheitä. Tämä johtuu varmasti auton aikatauluista, jotka eivät työssä käyville aina sovi, Tammi sanoi.

Itäkulman koululla odottivat 6-vuotias Aatos Jalonen ja hänen äitinsä Susanna Jalonen. Kirjastoauto kuuluu perheen viikko-ohjelmaan.

– Nyt osui pyhäkoulumuskari samaan aikaan ja neljävuotias Aino on siellä. Häntä harmitti kovasti, ettei päässyt tänne, äiti kertoi.

Aatos on kiinnostunut jääkiekkokirjoista ja muistakin tietokirjoista. Poika tuntee jo kirjaimia, mutta lukemisen hoitaa toistaiseksi äiti. Perheessä luetaan myös lastenkirjoja, joista suosikkeja ovat muun muassa Tatut ja Patut , Päiväkotidekkari -sarja ja Mikko Murina.

– Hyvässä lastenkirjassa on selkeät kuvat ja sopivasti tekstiä.

Kirjastoauton parittoman viikon keskiviikkokierros alkoi Kaukolakodilta kello 14.00 ja päättyi Ytöön vähän ennen  iltaseitsemää. Kierroksella pysähdyttiin kahdeksassa eri paikassa. Kierroksen päätyttyä auto vietiin pääkirjaston talliin ja kuski ja pelimanni pääsivät kotiin. Seuraavana aamuna Anna-Leea starttaisi auton jo yhdeksältä ja lähtisi kohti Suontaan koulua.