Korona ei nujerra

0

Laitilalainen kanamunatalo Munax avasi viikko sitten Mynämäessä kanalan, josta tulee valmistuttuaan yksi Euroopan suurimmista.

Toimitusjohtaja Janne Torikan mukaan uuden sukupolven kanala ottaa huomioon niin ympäristön kuin kanojen hyvinvoinnin. Rakennuksissa hyödynnetään uutta teknologiaa.

Yrityksen toiminta on laajentunut Laitilasta naapurikuntaan Mynämäkeen ja Kustaviin. Munax on kasvanut sadan henkilön yritykseksi ja se on paikallisesti merkittävä työllistäjä.

Laitilassa toimiva tuotekehitysyksikkö on innovoinut munasta monenlaisia tuotteita, kuten smoothieita ja proteiinijauheita. Munax on vienyt niitä myös ulkomaille, muun muassa Eurooppaan ja Hong Kongiin.

Suomalaiset kananmunat saivat viime keväänä vientiluvan Singaporeen, jonka markkinoista myös laitilalaisyritys on kiinnostunut. Uuden jättikanalan valmistuttua viennin osuus liikevaihdosta saattaa kasvaa, kunhan korona hellittää ja hotellit ja ravintolat voivat palata normaaliin arkeen.

Huonolta alan tulevaisuus ei näytä myöskään kotimaassa. Kananmunien kulutus on korona-aikana vain kasvanut, kun ihmiset ovat kokkailleet kotona tavallista enemmän.

Munax on yksi yrityksistä, jotka ovat nyt korona-aikanakin kehittäneet toimintaansa. Business Finlandin kautta Laitilaan tuli kehittämisrahaa noin 1,65 miljoonaa euroa ja Pyhärantaan lähes 170 000 euroa (sivu 3).

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on rakentanut korona-aikana omaa verkkokauppaa. Panimon syyskuussa saama kärkisija Suomen Paras Olut -kilpailun pils-oluiden sarjassa tuli hyvään saumaan.

Sijoitus on ainutlaatuinen, sillä Laitilan uutuusolut oli kaikkien aikojen ensimmäinen alkoholiton olut, joka on voittanut alkoholillisten sarjan.

Eija Eskola-Buri

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi