Koronasyksyn työllisyysluvut: Lomautettujen määrä pienenee Laitilassa, mutta avoimia työpaikkoja on vähemmän

0
Työttömien määrä on kasvanut syksyllä erityisesti majoitus- ja ravitsemusaloilla. Samaan aikaan näillä aloilla näkyi syyskuussa myös pientä työvoiman kysynnän palautumista. Kuva: Ari-Matti Ruuska.

Laitilan työttömyysaste oli syyskuussa 8,6 prosenttia. Työttömiä työnhakijoita oli kaikkiaan 347. Tästä luvusta lomautettujen määrä oli 161, kun se vielä elokuussa oli 217.

Lomautettujen määrä Laitilassa on syksyllä ollut enää alle puolet kevään ennätysluvuista. Huhtikuussa lomautettuja oli jopa yli 440.

Ely-keskuksen Työllisyyskatsauksessa lomautetut lasketaan työttömiksi työnhakijoiksi. Siksi koronalomautukset nostavat Varsinais-Suomen kuntien työttömyysprosentteja.

Vuosi sitten Laitilan työttömyysprosentti oli 4,3 ja lomautettuja oli vain 8.

Lomautettujen määrä on vähentynyt syyskuussa viikko viikolta Varsinais-Suomessa, kertoo tiistaina julkaistu Työllisyyskatsaus.

Lomautettujen määrä on supistunut miltei kolmannekseen toukokuun alun huippuluvuista, mutta laskutahti on syksyn mittaan hidastunut.

Määrä on edelleen moninkertainen vuotta aiempaan verrattuna koko maakunnassa.

Koronakriisistä johtuva talouden vaimeneminen on vähentänyt työvoiman kysyntää syksyllä. Uusia avoimia työpaikkoja on siis Varsinais-Suomessa normaalia vähemmän.

Laitilassa avoimia työpaikkoja on yli kolmannes viime vuotta vähemmän. Naapurissa Uusikaupunki on poikkeus, sillä Valmet Automotive on avannut syksyllä jälleen runsaasti työpaikkoja.

Syyskuussa Laitilassa oli avoinna 63 työpaikkaa, kun vuosi sitten määrä oli 100. Myös tämän vuoden elokuussa avoimia työpaikkoja oli 80.

Koronapandemian aikana uusia työpaikkoja on avautunut Varsinais-Suomessa 12 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Vuosi 2019 oli työvoiman kysynnän huippuvuosi.

Syyskuussa uusia työpaikkoja tuli tarjolle 15 prosenttia niukemmin kuin vuotta aiemmin koko maakunnassa.

Työvoiman kysyntä oli syyskuussa selvästi vaimeampaa useimmilla aloilla. Alojen välillä kysynnän vaihtelu oli kuitenkin isoa. Rakentamisessa tilanne oli edelleen vireää. Kysyntä oli kasvussa kaupan, sosiaali- ja terveysalan­ sekä majoitus-­ ja ravitsemisalojen tehtävissä.

Vaikeampi tilanne oli tällä kertaa teollisuuden tehtävissä, vaikka avoimia työpaikkoja tuli teollisuuteen täytettäväksi yli 1 000 kappaletta syyskuun aikana.

Pitkäaikaistyöttömiä oli Laitilassa syyskuussa 37, kun vuosi sitten luku oli 32.

Koronakriisi on kääntänyt pitkäaikaistyöttömien määrän kasvuun koko Varsinais-Suomessa. Syyskuussa kokonaismäärä kasvoi lievästi. Kyseessä oli jo kuudes kuukausi peräkkäin Varsinais-Suomessa, kun tämä luku kasvoi.

Lokakuun aikana työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrät yleensä supistuvat. Varsinais-Suomen Ely-keskuksen asiantuntijat arvioivat, että näin tapahtunee tälläkin kertaa.

Varsinais-Suomi


Syyskuun työttömyyslukuja


Varsinais-Suomen korkein työttömyysaste oli syyskuussa Turussa, 14,5 prosenttia.

Pienin työttömyysaste oli Sauvossa, 5,0 prosenttia.

Alueen seutukunnista korkein työttömyysaste oli Turun seudulla, 11,9 prosenttia.

Pienin se oli Turunmaan saaristossa, 8,3 prosenttia.

Työttömien osuus työvoimasta oli syyskuun lopussa Varsinais-Suomessa 11,3 prosenttia.

Se on 3,4 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin.

Varsinais-Suomen työttömyysaste on pienempi kuin koko maassa (12,0 prosenttia).

Lähde: Varsinais-Suomen Ely-keskuksen Työllisyyskatsaus.