Laitilan kaupunki antoi kasvomaskisuosituksen tilanteisiin, joissa on useampi kuin yksi ihminen – Suositus ei koske lapsia ja koululaisia, mutta lukiolaisia, opettajia ja päiväkodin henkilökuntaa kyllä

0
Sairaanhoitopiiri ja Laitilan kaupunki suosittelevat kasvomaskien käyttöä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Huomisesta torstaista alkaen Laitilan kaupunki suosittaa kasvomaskien käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa riittävää 1–2 metrin etäisyyttä ei voi pitää. Kaupungin antamien suositusten taustalla on koronapandemian kiihtyminen maakunnassa.

Kaupunki antoi omat ohjeensa keskiviikkona. Päivää aiemmin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri suositteli kasvomaskin käyttöä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa koko maakunnan alueella.

Maskisuositus koskee muun muassa lukiolaisia, kaikkia opettajia, päiväkodin henkilökuntaa ja kaikkia kaupungin työntekijöitä, jotka ovat tilanteissa, joissa on enemmän kuin yksi ihminen paikalla. Varhaiskasvatuksessa olevien lasten, perusopetuksen oppilaiden tai sosiaalitoimen perhepalvelujen lapsien ei tarvitse käyttää maskia.

Kuntalaisille suositellaan maskia esimerkiksi kirjastossa tai kaupassa asioidessa. Maskin voi pukea päälleen myös mennessä ja tullessa uimahalliin.

– Uidessa ei maskia tietenkään voi pitää, Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus sanoo.

Kaupunginjohtajan mukaan tavoitteena on pitää yhteiskunta mahdollisimman pitkään normaalissa toiminnassa, jolloin palveluita ei jouduta sulkemaan.

– Suositukset on tarkoitettu kaikkien yhteiseksi parhaaksi. Tämä ei ole vain kaupungin tai sairaanhoitopiirin vaan jokaisen ihmisen asia. Jokainen pystyy omalla toiminnallaan vaikuttamaan tilanteen leviämiseen tai leviämättömyyteen, Kattelus kertoo.

Laitilan kaupungin suositukset koskevat sekä kaupungin työntekijöitä että toimipisteissä asioivia. Kaupunki suosittelee kasvomaskia kaikkiin tilanteisiin ja tilaisuuksiin, joissa on enemmän kuin yksi ihminen paikalla.

– Kaupunki jakaa työntekijöilleen töissä tarvittavat maskit. Omien kertakäyttöisten tai kankaisten maskien käyttö on myös sallittu. Terveydenhuollon ja muiden mahdollisesti tarkemmin säänneltyjen alojen työntekijät noudattavat alansa säännöksiä ja käytäntöjä, Laitilan kaupunki tiedottaa.

Kaupungin kaikkia työntekijöitä suositellaan siirtymään etätöihin, jos se on mahdollista.

– Etätyöstä ja siihen liittyvistä käytännöistä on sovittava esimiehen kanssa. Mikäli etätyö ei työn luonteen, käytettävien ohjelmistojen rajoitusten tai muiden syiden takia ole mahdollista, voidaan työtä tehdä edelleen normaalisti työpaikalla.

Ohjeiden mukaan Laitilan kaupungin kaikki työpalaverit ja -kokoukset pyritään järjestämään etäkokouksina. Laitila-salissa pidetään edelleen esimerkiksi valtuuston, kunnanhallituksen ja valiokuntien kokoukset.

– Isossa salissa pystytään pitämään kokoukset turvavälit huomioiden, ja maskit päässä kokoustetaan, Kattelus kertoo.

Kaupungin työntekijöiden toivotaan välttävän yhteisiä kahvitaukoja, ja ruokailujen aikana on huolehdittava riittävistä turvaväleistä. Kaupungintalon ruokalassa ei toistaiseksi ole kahvi- tai lounastarjoilua.

Lauri Kattelus arvelee, että ensimmäisinä päivinä maskin käyttö saattaa olla haasteellista, mutta hän toivoo, että ihmiset oppivat uudet käytännöt nopeasti.

– Päivä kerrallaan mennään.