Laitilan Puhelimen toimitusjohtaja Pasi Mäki: Yrityksen koko ei kerro mitään sen osaamisesta

0

Pirkko Varjo

Pasi Mäki aloitti Laitilan Puhelinosuuskunnan toimitusjohtajana syyskuussa. Hän haluaa kehittää pientä asiantuntijaorganisaatiotaan niin, että myös yrittäjät löytäisivät entistä paremmin sen palvelut.

– Olen jo puolentoista kuukauden aikana nähnyt, että meillä on paljon enemmän osaamista kuin mitä on tuotteistettu. Kun puhun yrittäjien kanssa niin huomaan, että he eivät miellä Laitilan Puhelinta tietotekniikkapalvelujen tuottajaksi. Yrityksissä tarvitaan pilvipalveluja, etätyövalmiuksia ja turvallisia yhteyspalveluja, mutta monet luulevat, että ainoa tuotteemme on valokuitu, Mäki sanoo.

Turussa asuva Mäki on työskennellyt reilut 20 vuotta yritysten it-palvelujen parissa muun muassa pohjoismaisessa TDC-konsernissa. Vahvasta yrityspuolen osaamisestaan huolimatta Mäki vakuuttaa, että kuluttaja-asiakkaita ei unohdeta.

– Meillä on esimerkiksi oma myymälä, jota enää hyvin harvalla puhelinyhtiöllä on.

Valokuituyhteys Metron rakentaminen on nyt vaiheessa, jossa Laitilan kattavuus on hyvä ja rakentamista voidaan ulottaa myös uusille alueille. Suunnitelmissa onkin laajentua Pyhärantaan Ihoden alueelle, Varhokylään ja Polttilaan. Myös Laitilassa yhteysaluetta laajennetaan.

– Olemme koko ajan kuulolla sen suhteen, mihin uusia yhteyksiä tarvitaan. Toivomuksia saa siis esittää, mutta yhteys pitää voida rakentaa siten, että otetaan huomioon koko verkoston rengasmainen periaate. Suorat, pääpaikasta katsoen tähtimäiset yhteydet ovat ihan liian haavoittuvia, jos vaikka kaivinkone vahingossa katkaisee kaapelin.

Mäki uskoo, että perinteisen tv-signaalin jakaminen loppuu tällä vuosikymmenellä. Se tarkoittaa sitä, että talojen katoilla keikkuvat tv-antennit käyvät hyödyttömiksi.

– Jos silloin ei ole valokuitua tai 4G tai 5G -yhteyttä, television katsominen loppuu. Olemme myös ajatelleet, että Laitilan omaa televisiokanavaa, Laitila TV:ta, voisi kehittää. Sitä voisi esimerkiksi markkinoida yrityksille mainostamiseen.

Uusi toimitusjohtaja uskoo yhteistyöhön. Hän on jo keskustellut mahdollisista yhteistyökuvioista muiden varsinaissuomalaisten tietotekniikka-alan toimijoiden kesken.

Puhelinosuuskunnassa työskentelee vakituisesti 11 ihmistä.

– Olen ollut isoissa yrityksissä töissä ja tiedän, että niissä ei suinkaan tehdä kaikkea itse vaan paljon ostetaan alihankkijoilta. Yrityksen koko ei sinällään kerro mitään sen osaamisesta.

Laitilaa Mäki ei juuri tuntenut entuudestaan ennen kuin aloitti työt täällä. Hänen äitinsä ja koko äidin puolen suku ovat tosin kotoisin Vehmaalta, joten kovin kauas Mäen juuret eivät ulotu. Koti pysyy kuitenkin Turussa, jossa Mäen vaimo työskentelee insinööritoimiston suunnittelijana. Vapaa-aikaa pariskunta viettää usein mökillään Turun saaristossa.

– Laitilasta tiedän nyt ainakin sen, että täällä on hämmästyttävän paljon yrityksiä ja komea urheilukenttä. Viimeksi mainitun näin, kun sain kutsun Jyskeen naisten pesäpallo-otteluun, joka oli ensimmäinen paikan päällä koettu pesäpalloelämys. Kiitos siitä Jyskeen naisurheilijoille!