Laitilan VPK:n Miro Elo valitsi palokuntarippikoulun – Kesän VPK-nuorten leirit vaihtuivat etäkursseihin

0
Miro Elon rippikuvat otettiin Laitilan paloaseman pihalla. Kuva: Heidi Helin / HeidiMaria Photography

Koronasta johtuen VPK:n nuoriso-osaston harjoitukset olivat keväällä tauolla. Lisäksi Vakka-Suomen toiminta-alueen alueleiri ja Länsi-Suomen Pelastusalan liiton leiri jouduttiin perumaan. Myös muita tapahtumia peruttiin keväältä ja syksyltä.

Laitilan VPK:n 14-vuotias Miro Elo oli ilmoittautunut jo viime vuonna palokuntarippikouluun, jonka hän olisi käynyt kesällä Koski TL:ssä noin viikon mittaisella leirillä. Palokuntarippikoululaisilla leiri alkaa jo aiemmin kuin muilla nuorilla.

Mirolla konfirmaatio olisi ollut leirin päätöspäivänä perjantaina. Leirille osallistuu normaalioloissa yhteensä noin 1000 nuorta ja aikuista, joten leirin järjestäminen epävarmassa korona tilanteessa ei tullut kysymykseen.

Kaikesta huolimatta palokuntarippikoulu järjestettiin tänäkin vuonna poikkeavin järjestelyin. Mirosta tuli ensimmäinen Laitilan VPK:n nuori, joka on palokuntarippikoulun käynyt. Miro on harrastanut palokuntaa 7-vuotiaasta lähtien, ensin Mynämäen VPK:n varhaisnuorissa ja sen jälkeen Laitilan VPK:n nuoriso-osastossa.

Tämän vuoden palokuntarippikoulu oli 24. järjestetty alan rippikoulu. Ensimmäinen palokuntarippikoulu on järjestetty vuonna 1997.

Rippikoululaisia oli yhteensä 26 ja he tulivat 18 eri VPK:sta. Poikia oli 16 ja tyttöjä 10.

Poikkeuksellisesti rippikoulun leiriosuus järjestettiin syksyllä kahtena viikonloppuna Säkylässä Isosäkylän koululla. Ensimmäinen lähiviikonloppu oli syyskuun lopulla. Se koostui oppitunneista sekä ryhmäytymisestä. Leiriviikonloppujen välissä rippikoululaisten tuli tehdä tehtäviä itsenäisesti, ja heille järjestettiin etäoppitunti, jossa käsiteltiin heidän tekemät tehtävät.

Toisena lähiviikonloppuna lokakuun lopussa opiskelu jatkui, ja viikonloppu päättyi viime sunnuntaina pidettyyn konfirmaatioon Säkylän kirkossa. Koronan takia konfirmaatio järjestettiin kahdessa ryhmässä, kello 10 ja 12.

Laitilan VPK:n nuoriso-osaston johtaja Satu Heijari ja varaosastonjohtaja Mervi Jaakola saapuivat Miron kymmeneltä alkavaan konfirmaatioon, koska palokuntarippikoulussa paikalla on myös oman palokunnan edustaja. Normaalista konfirmaatiosta palokuntarippikoulu eroaa pukeutumisellaan eli nuoret osallistuvat konfirmaatioon palokuntapuvuissa.

Miron mielestä rippikoulu sujui hyvin ja siellä oli todella kivaa, vaikka rippikoulu toteutui eri tavalla kuin hän ilmoittautuessaan osasi ajatella. Osa nuorista oli jo tuttuja kesän leireiltä, mutta uusiakin kavereita löytyi. Leirillä yöunet jäivät vähiin, kun viikonloppu meni niin nopeasti ja kavereiden kanssa oli kiva valvoa.

Koronatilanne toi omat haasteensa myös juhlien järjestämiseen. Miron juhliin vieraita saapui kahdessa ryhmässä.

Miro on pienestä lähtien ajatellut, että palomiehen työ kiinnostaa. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta nyt hän käy aktiivisesti nuoriso-osaston viikkoharjoituksissa.

Kesän leirillä toki olisi ollut muutakin kuin palokuntarippikoulu. Normaalisti Länsi-Suomen Pelastusalan liiton leirillä nuoret käyvät omalle iälleen ja koulutustasolleen sopivan kurssin leiriviikon aikana. Tänä vuonna nuoret saivat mahdollisuuden suorittaa kurssin etänä.

Laitilan VPK:sta 8 nuorta ilmoittautui etäkursseille. Viisi heistä ei ollut aiemmin osallistunut liiton leirille. Osallistujia Laitilan VPK:n nuoriso-osastolaisista on tasokursseilla 1, 2 ja 3 sekä tiiviskurssilla.

Kurssien läpiviemisessä käytetään pääsääntöisesti Google Classroomia. Opiskelussa käytetään lyhyitä opetusvideoita, kysymyslomakkeita, kuvia, verkkokokoontumisia jne. kurssista riippuen. Kurssin osioita nuoret suorittavat itsenäisesti ja käytännön harjoituksiin tarvittava apu tulee Nuoriso-osaston viikkoharjoituksissa.

Kirjoittaja: Satu Heijari, nuoriso-osaston johtaja