Laitilassa viime viikolla viisi uutta koronatartuntaa

0
Arkistokuva

Laitilan varmistetut koronatartunnat pompahtivat viime viikolla reilusti ylöspäin, sillä viikon aikana varmistui peräti viisi uutta koronatartuntaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan Laitilassa on nyt todettu kaikkiaan 17 koronatartuntaa.

Viime viikolla todetut tapaukset ovat samaa tartuntarypästä.

– Virus pääsi leviämään, koska viruksen ulkomailta saanut henkilö on itse ollut oireeton. Altistumista on tapahtunut esimerkiksi perheen sisällä sekä työpaikalla, kertoo Laitilan ylilääkäri Tuuli Kuisma.

Kukaan viime viikolla sairastuneista ei ole tarvinnut sairaalahoitoa.

Kuisma kertoo, että tässä tartuntaketjussa on viruksen saaneiden lisäksi on karanteeniin asetettu 14 altistunutta henkilöä.

Muutama Laitilan Sanomiin yhteyttä ottanut kuntalainen on epäillyt korona-altistumisia tapahtuneen Laitilan kouluissa. Ylilääkäri Tuuli Kuisma kuitenkin vahvistaa, ettei tämä pidä paikkaansa.

Viimeksi Laitilan koronatilastoon lisättiin varmistettu virustartunta syyskuussa. Tuolloinkin virustartunta oli tapahtunut ulkomailla.

Jokainen positiivinen koronatesti käynnistää mittavan selvitystyön, kun viruksen kantajan liikkeitä selvitetään ja virukselle altistuneita kartoitetaan. Kuisma sanookin viime viikon tartuntaryppään osoittaneen tarpeen lisätä jäljityskoulutusta. Ongelma on koulutuksen käyneiden määrä sekä se, että sen saaneet ovat kaikki avosairaanhoidon henkilökuntaa.

– Esimerkiksi viime viikon tilanteessa jäljityskoulutuksen käyneitä tarvittiin tähän jäljitystyöhön niin paljon, että avosairaanhoidon toiminta halvaantui, Kuisma kuvaa.

Hän korostaakin, että jäljitystyöhön tulee kouluttaa ihmisiä eri sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköistä.

– Tällöin minkään yksikön toiminta ei pysähdy, vaikka jäljitystyöhön tarvittaisiin enemmänkin väkeä.

Laitilassa kokoontuu korona-asioita käsittelevä johtoryhmä säännöllisesti ja tarpeen mukaan. Lisäksi sosiaali- ja terveyssektorilla kokoontuu oma koronatyöryhmänsä viikottain.

– Siihen kuuluu henkilöitä kattavasti eri sote-sektorin yksiköistä. Käymme esimerkiksi läpi sitä, mikä tilanne ja millaista varautumista eri yksiköissä on sekä mitkä ovat sairaanhoitopiirin viimeisimmät ohjeistukset, avaa sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas.

Ahokas sanoo myös, että kaupungin täytyy panostaa korona-asioista tiedottamiseen.

– Tässä on ollut haasteita. Tieto pitää koota yhteen paikkaan ja sen tulee olla mahdollisimman selkeää, hän sanoo ja kertoo, että koronatiedotus keskitetään kaupungin kotisivuille.

– Siellä on sellainen kohta kuin Koronavirukseen liittyvä kaupungin tiedotus. Sen alle kaikki tieto on tarkoitus jatkossa koota.