Laitla järvei ja lammikoi kirjastossa– Laitilassa on 74 vähintään yhden hehtaarin kokoista järveä

0
Jaana Jalonen asentaa kehyksiin Rohijärveltä ottamaansa kuvaa.

Jussi Vaajasaari

Laitilan kirjastossa on marraskuun ajan esillä järvikuvia. Kuvat on julkaistu kesän mittaan Laitilan Sanomain juttusarjassa ”Laitla järvei ja lammikoi”. Nyt yleisöllä on mahdollisuus nähdä valokuvat kehystettyinä suuressa koossa.

– Valokuva on terävämpi ja väreiltään täyteläisempi kuin lehtikuva. Luontokuva näyttää paremmalta suureen kokoon kehystettynä, sanoo Laitilan kuvaajien toiminnanvetäjä David Sarmas.

Laitilan kuvaajat on toteuttanut valokuvahankkeen yhteistyössä Laitilan seudun ympäristöyhdistyksen ja Laitilan Sanomien kanssa. Ympäristöyhdistyksen helmikuun kokouksessa Luonto lainassa -viikolla päätettiin tuoda esille paikallista järviluontoa.

– Keväällä saimme ympäristöpäällikkö Tuija Kailasteen luennoimaan Laitilan järvien tilasta. Yleisöä oli poikkeuksellisen hyvin. Keksimme tuolloin pyytää Laitilan kuvaajilta järviluonnon kuvaamista, muistelee ympäristöyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Liisa Mutka.

Keväällä kuvaajat valitsivat kohteikseen kymmenen Laitilan järveä. Kukin kuvaaja sai valita kuvattavan järven. Kahdeksan kuvaajaa, kymmenen järveä ja kymmenen lehtijuttua. Jukka Vehmas toimitti juttusarjaan järvistä kertovat tekstit.

– Järvistä on haettu luontoa. Kuvissa ei näy ihmisiä eikä rakennuksia, sanoo Ari Lehtonen , jolta on kuvia Vähä-Tulejärveltä ja Pehtjärveltä.

Laitilan kuvaajat kävivät alkukesän aikana järvillä monta kertaa. Moni kulki kohteeseensa kävellen tai pyöräillen noudattaen ympäristöyhdistyksen liikuntasuositusta.

– Järvillä piti hakea hyvää säätä ja sopivaa valoa. Siksi kohteessa piti käydä monta kertaa, kertoo Olli Pärkö, joka on kuvannut Ahnusjärveä ja Langjärveä.

Valokuvaajien kiertely kookkain kameroin järvillä herätti tietenkin huomiota.

– Mitä täällä oikein tapahtuu? tultiin kyselemään, kun kiertelin Valkkisjärvellä, naurahtaa David Sarmas.

Laitilassa on 74 järveä, jonka pinta-ala on vähintään yksi hehtaari. Laitilan pinta-alasta järviä on 2,5 % eli 13,67 km2.