Liittyminen vähentää kirkkoherranviraston työmäärää – Laitilan seurakunta liittyy Turun alueelliseen keskusterirekisteriin

0

Laitilan kirkkovaltuusto päätti viime viikolla, että Laitilan seurakunta liittyy Turun alueelliseen keskusrekisteriin vuoden vaihteessa. Laitilan seurakunnan jäsenille tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että muun muassa virkatodistuspyynnöt käsitellään jatkossa Turussa.

– Turkuun siirtyvät lisäksi sukuselvitykset, sukututkimusasiat sekä avioliittoon tai kasteeseen liittyvät asiat, kirkkoherra Petri Laitinen kertoo.

Keskusrekisteriin liittyminen ei kuitenkaan vaikuta esimerkiksi vihkimiseen tai kastetilaisuuksiin liittyviin varauksiin vaan ne hoidetaan edelleen Laitilassa.

– Myöskään hautatoimi ei siirry mihinkään.

Laitinen ei usko, että keskusrekisteriin liittyminen muuttaa asioita asiakkaan näkökulmasta.

– Ihmiset ovat nykyään jo aika hyvin tottuneet sähköiseen asiointiin.

Heillekin, jotka eivät ole tottuneita sähköiseen asiointiin, on tarjolla

Alueelliseen keskusrekisteriin liittymisen taustalla on kirkkohallituksen vuonna 2019 tekemä linjaus, jonka mukaan kirkonkirjojen pitovelvollisuus siirtyy alueellisille keskusrekistereille viimeistään vuoteen 2022 mennessä.

Laitilan seurakunta on perehtynyt kahteen alueelliseen keskusrekisteriin. Laitisen mukaan Turun ja Porin keskusrekisterien välillä ei todennäköisesti ole isoja kustannuseroja, joten vaakakupissa painoivat muut syyt.

– Meillä asiointisuunta on selkeästi Turkuun päin ja se oli yksi merkittävä syy kallistua sinne suuntaan.

Laitinen kertoo myös, että Turun alueelliseen keskusrekisteriin jo liittyneistä seurakunnista on kuulunut myönteistä palautetta sen toiminnasta. Kustavin, Nousiaisten ja Taivassalon seurakunnat liittyivät Turun keskusrekisteriin jo tämän vuoden alusta.

– Tähän mennessä on näyttänyt siltä, että ainakin pienille seurakunnille tämä on ollut hyvä. Me emme toki ole ihan pieni, mutta tuskin siitä meillekään ainakaan haittaa on.

Keskusrekisteriin liittyminen vähentää kirkkoherranviraston työmäärää. Yksi syy siihen, että Laitilan seurakunta päätti liittyä rekisteriin jo ensi vuoden alusta onkin se, että se mahdollistaa kirkkoherran virastossa työskentelevien tehtävänkuvien tarkastelun.

– Henkilöstövähennyksiä vakituisten työntekijöiden kohdalla ei ole tulossa. Lähinnä se tarkoittaa sitä, että toimistosihteerille tulee taloustoimiston tehtäviä ja aikaisempaa enemmän viestintää.

Alueellinen keskusrekisteri hoitaa…


Virkatodistukset ja sukuselvitykset

Sukututkimukset

Kirkkoon liittymiset

Avioliiton esteiden tutkinnat

Kirkollisten toimitusten rekisteröinnit

(kaste, rippikoulu, avioliittoon vihkiminen, avioliiton kirkollinen siunaaminen)

Turun alueellinen keskusrekisteri on seurakuntien yhteinen palvelupiste, joka sijaitsee osoitteessa Eerikinkatu 3, Turku. Palvelupiste on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8–15.45.

Lähde: Turun alueellinen keskusrekisteri