Markkinatunnelmaa Laitilassa – Toriaukio täyttyi myyntikojuista

0
Sinikka Lahtonen seuraa, kun Tarja Siliämäki myy Aleksi Lahtoselle punaisen pipon.

Jussi Vaajasaari

Viime keskiviikon markkinoilla myyntitelttoja oli koko torin täydeltä ja vähän ylikin. Toistakymmentä torikauppiasta myi tavaraa aamusta iltaan. Tunnelma Laitilan torilla oli yhtä tiivis kuin Munamarkkinoilla.

– Ihan kivat minimarkkinat. Tänään olen saanut metrilakua aivan kuin Munamarkkinoilla, iloitsee 9-vuotias Aleksi Lahtonen .

– Täällä on sellaista tavaraa, mitä ei saa kaupasta, sanoo Sinikka Lahtonen .

Aurinkoinen, raikas ja viileä syyssää oli myynnin kannalta mitä parhain. Ensimmäiset asiakkaat tekivät kauppaa jo ennen markkinoitten alkamisaikaa.

– Aamu oli yllättäen tosi vilkas. Keskipäivällä vähän rauhoittui, mutta iltapäivällä vilkastui uudelleen, summasi myyntipäivää villatavaraa myyvä Tarja Siliämaa .

Torikauppiaat kulkevat porukalla paikkakunnalta toiselle. Ryhmään kuuluu 15 torikauppiasta, joista tämänkertaisella kuuden päivän myyntireissulla on mukana 11. Paikkakunnat ovat Harjavalta, Eura, Huittinen, Mynämäki, Koski TL ja Laitila.

– Joskus teemme putkeen kolmenkin viikon reissun, kertoo kalakauppias Hannu Kari, joka vastaa porukan aikataulusta. ̶ Tällä kertaa menee pari yötä Kievarin Hostellissa, joten vähän jotain jätämmekin Laitilaan, jatkaa Hannu Kari.

Myyntiporukka oli Laitilassa ensimmäistä kertaa maaliskuussa, ja ensi vuonna sama porukka tulee Laitilaan taas maaliskuussa. Jatkossakin Laitilaan on tarkoitus tulla kahdesti vuodessa.

– Tänne kannattaa tulle kahdesti vuodessa. Laitila on toiminut hyvin, kiittelee laitilalaisten aktiivisuutta Raimo Annola, joka on tuonut torille rekkakuorman monen laista puusta, pajusta tai päreestä tehtyä käsityötä.

Myyjät tulevat eri puolilta Suomea, muun muassa Hämeenlinnasta, Oulusta, Joensuusta ja Ylivieskasta. Porukka asettuu myyntitelttoineen eri paikkakuntien toreille Itä-Suomessa, Pohjois-Suomessa ja Länsi-Suomessa. Myymään ei mennä suurimmille paikkakunnille, joissa on vakiintunut päivittäinen torikulttuuri.

– Se on hienoa, kun myyjät viitsivät tulla tänne pitkienkin matkojen takaa. Meidän laitilalaisten on syytä olla kiitollisia, kun saamme tänne jotakin erilaista, huomauttaa Raija Lehmuskoski.